Home / SPORT / Košarka / SVE VODI TRAGEDIJI: Klubovi poput Zvezde i Budućnosti su spremni na sve da postignu svoj cilj

SVE VODI TRAGEDIJI: Klubovi poput Zvezde i Budućnosti su spremni na sve da postignu svoj cilj

Skandal u dvorani “Aleksandar Nikolić”, u majstorici finalne serije ABA lige, je bio pucanj u kraljicu igara!

Međutim, košarka će preživjeti!

Previše je na brdovitom Balkanu koji je svako malo bure baruta znanja i talenta da bi je neko mogao ubiti. Pogotovo ne publika koja ne zna ništa o istoriji prelijepe igre pod obručima, nego je bila tu samo da napravi problem.

A horor iz Beograda je obišao Evropu, poslao užasnu sliku u svijet svega toga se stidi direktor ABA lige Krešimir Novosel.

“Razočaran sam, sve sportsko je stavljeno u drugi plan i to tako više neće ići. To što se dešavalo u Beogradu ne vodi nikuda, sem prema nekoj tragediji”, poručio je Novosel za današnje izdanje zagrebačkog Večernjeg lista, koji nam je proslijedio intervju.

Kome i čemu služi ABA liga?

“Nikome, jer je prešlo sve granice. Svi klubovi treba na Skupštini da vide može li nešto da se napravi, jer novčane kazne ništa ne znače. Do pete utakmice finala smo naplatili 100.000 eura, ali to Budućnosti i Zvezdi ništa ne znači”, jasan je Novosel.

“Plavi” su u Pioniru dočekani na nož, a sve je počelo sa natpisom Budućnost na albanskom jeziku na vratima svlačionice…

“Sve je propust. Ne vjerujem da se bilo šta desilo slučajno. Teren je svetinja, niko tu ne smije da kroči. Čim se taj prostor povrijedi to je propust’!

I u Podgorici smo se nagledali svega u trećoj utakmici finalne serije…

“Nažalost. Klubovi poput Zvezde i Budućnosti su spremni na sve da postignu svoj cilj. A u tim svojim ‘igrama prijestola’ prevršili su svaku mjeru. Disciplinski sudija Saša Pavličić-Bekić treba da napravi svoje, ali ni jedan sudija, ni jedan menadžment lige ne mogu da naprave puno ako se u to ne uključe vlasnici lige. A to su klubovi”.

Čelnici Budućnosti su se obrušili na Novosela i sportskog direktora ABA lige Žarka Čabarkapu. Navodno, čelnici Zvezde su ih ucjenjivali da utakmica počne…

“To su gluposti. To sa navijačima na parketu se dešavalo 27-28 minuta prije početka utakmice, a sudije izlaze na teren 20 minuta prije. Prema pravilima, glavni sudija jedini može da isprazni dvoranu ili odluči da nisu ispunjeni svi uslovi da se igra utakmica. Nakon što su igrači Budućnosti napustili parket, jer su ih gađali tvrdim predmetima, sudija je otišao do njihove svlačionice i pozvao ih da se vrate na teren”, objašnjava Novosel, pa se nadovezuje…

“Da se Budućnost nije vratila u roku od pet minuta, utakmica bi bila registrovana sa 20:0 za Zvezdu. Inače, sa sudijom je dogovoreno da, ako pri drugom izlasku igrača Budućnosti na parket budu na njih bacani tvrdi predmeti, on može da isprazni dio tribine ili cijelu dvoranu. Slična situacija se dogodila prije treće utakmice finala, ali igrači Zvezde tada nisu napustili teren”.

A kako će izgledati ABA liga sljedeće sezone pominje se proširivanje prvenstva na 14 timova kako bi ostala Olimpija, te se pridružio Olimpijakos…

“Radi se velika kampanja da Olimpija ostane u ligi, a to bi bilo nepošteno prema MZT-u koji je prošle godine tražio proširenje, pa nije prihvaćeno. Odlukom o proširenju lige zbog ta dva kluba izgubili bismo sportski aspekt. Nadam se da će Skupština i ovaj put donijeti prave odluke. Prije odluka o Olimpiji i Olimpijakosu, prioritet su nam odnosi između Zvezde i Budućnosti. Ta situacija mora hitno da se riješi da se ne dese gore stvari, ali i da ne dođe do raspada lige”, jasan je Novosel, kome mandat ističe na kraju juna.

Dnevne novine

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com