ZBOG SALMONELE! Sa tržišta uklonjeno oko 12.000 komada jaja - Volim Podgoricu

ZBOG SALMONELE! Sa tržišta uklonjeno oko 12.000 komada jaja 

Tokom marta sa granice je zbog utvrđenih nepravilnosti vraćeno i uništeno ukupno oko 101 tona hrane, navodi se u posljednjem izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Takođe, na domaćem tržištu inspektori su uklonili i 11.730 komada jaja zbog utvrđenog prisustva salmonele, pišu Dnevne novine.

Od ukupne količine nebezbjedne hrane, uništeno je 52 tone luka, oko dvije tone banana i tona sjemena heljde zbog sumnje u kvalitet, dok je zbog prisustva pesticida uništeno oko pet tona mandarina, tri tone grejpfruta, te pošiljka tikvica težine 735 kilograma. Takođe, inspektori su zabranili i uvoz jedne pošiljke sjemena celera težine 27,4 grama, te pošiljku suncokretove sačme od oko 25 tona.

Zbog povećanog sadržaja sorbinske kisjeline inspekcija je tokom prethodnog mjeseca zabranila uvoz 11,2 tone vina Malvazija dubrovačka i 240 litara vinskog sirćeta zbog povećanog sadržaja sirćetne kisjeline.

Zbog prisustva konzervansa vraćeno je 249,60 kilograma feferona, zatim 2,5 litre sirupa-suplementa za jačanje imuniteta zbog utvrđivanja prisutnosti nedozvoljenog aditiva, kao i pola kilograma kapi od koprive zbog neodgovarajućeg označavanja. Uništena je i pošiljka loznih kalemova u količini od 2.455 kom, pošiljka sadnica šljiva u količini od pet komada, pošiljka sadnica kajsija i viburnuma u količini od 85 komada, kao i pošiljka sadnica limuna u količini od tri komada.

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 282 objekta u kojima se obavlja poslovanje hranom.

“U kontrolisanim objektima utvrđeno je 37 nepravilnosti koje su se odnosile na neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade i čuvanja hrane, zatečenu hranu u prometu isteklog roka upotrebe i slično”, navodi se u izvještaju inspekcije.

Inspekcija za hranu je, u cilju suzbijanja zaraznih bolesti životinja sprovela eutanaziju i neškodljivo uklanjanje životinja kod kojih je potvrđena zarazna bolest Q groznica (50 ovaca i koza) i živine izlučeno jato (1.026), kao i neškodljivo uklanjanje 200 kilograma hrane za životinje i 11.730 komada jaja zbog salmonelonele.

Takođe, zbog nepravilnosti utvrđenih prilikom unutrašnje kontrole, inspekcija je napisala kazne u iznosu od ukupno 4.730 eura.

Od toga je inspekcija za hranu izrekla 13 prekršajnih naloga u iznosu od 3.680 eura. Osim toga, izdala je 26 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku, jedno rješenje o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti obrade i pripreme hrane do otklanjanja nepravilnosti, tri rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane, 33 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme, kao i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Fitosanitarna inspekcija je, pak, po izrečenim novčanim kaznama naplatila ukupno 550 eura, a zbog nepravilnosti je napisala i jedno rješenje o oduzimanju i uništenju, dva rješenja za otklanjanje nepravilnosti manjeg rizika za čij e otklanjanje je potrebno kraće vrijeme, a izdata su i dva prekršajna naloga.

Što se tiče inspektora za veterinu, oni su držaocima životinja izdali jedan prekršajni nalog u visini 500 eura. Izdali su i pet rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo, dva rješenja o otklanjanju nepravilnosti kod držaoca životinja, četiri rješenja o suzbijanju i iskorjenjivanju zaraznih bolesti, tri ukaza držaocima životinja za otklanjanje nepravilnosti i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za uvoznika hrane životinjskog porijekla.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com