TUŽILAŠTVO GRIJEŠI, GRAĐANI PLAĆAJU! Do sada 3,5 miliona eura, Safetu Kaliću još 3,2 miliona eura

Optužnice u slučajevima “Kalić” i “Šarić”, maltene najvećim predmetima u oblasti organizovanog kriminala u Crnoj Gori, koje su nakon višegodišnjih suđenja doživjele potpuni fijasko, državu Crnu Goru, odnosno njene građane, dosad su koštale oko tri i po miliona eura.

Ovaj iznos biće veći kada se okončaju svi postupci koje su Rožajac Safet Kalić i Pljevljak Duško Šarić pokrenuli ili će pokrenuti kako bi nadoknadili štetu na imovini koju im je država blokirala tokom istraga u kojima su terećeni za pranje novca, piše Dan.

Samo porodici Safeta Kalića, po dosadašnjim presudama, biće isplaćeno oko 3,2 miliona eura. Kalić je sredinom mjeseca, odlukom Osnovnog suda u Rožajama, dobio spor protiv države, koja će na ime naknade štete za preduzeće Turjak morati da mu plati 318.000 eura. Sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev Safeta Kalića, koji je na ime naknade štete za navedeno preduzeće tražio 740.000 eura.

Firma Turjak bila je dio imovine koja je blokirana dok je protiv Safeta, njegove supruge Amine i brata Mersudina vođen postupak za pranje novca.

Prije toga, Kaliću je dosuđeno oko 800.000 eura na ime naknade štete nastale u njegovoj firmi Mpetrol dok je bila zaplijenjena zbog postupka koji je vođen protiv njega.

On je u tužbenom zahtjevu tražio da mu se na ime materijalne štete nadoknadi 1.925.178,29 eura. Međutim, sud je utvrdio da je nastala šteta od 789.024,11 eura i odlučeno je da mu se isplati toliko novca. Osim toga, sud je državu obavezao i da Kaliću isplati sudske troškove u iznosu od 7.672,03 eura.

Nedjelju dana ranije, sud u Rožajama je odlučio da Kaliću isplati više od 1,6 miliona eura za štetu nastalu u dvije njegove firme tokom vođenja krivičnog postupka u kojem su Kalić, njegova supruga i brat bili optuženi za pranje novca. U tom predmetu sud je odlučio da se Kaliću isplati 1.154.470,13 eura na ime naknade materijalne štete za preduzeće AD Kristal, koje se takođe našlo među imovinom koja im je oduzeta dok su bili optuženi za pranje novca. Kako preduzeće nije radilo u tom periodu, odnosno od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, sud je zaključio da im pripada odšteta od više od milion eura. Osim toga, država će u tom predmetu platiti i troškove zakonske kamate u iznosu od 7.875,54 eura. U ovom postupku rožajski sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, budući da je Kalić po ovom osnovu tražio da mu se isplati ukupno 1.509.400,56 eura.

U postupku u kojem je Kalić tražio naknadu od 704.671,91 euro za izmaklu korist za firmu Tajson donesena je presuda da mu se isplati 462.899,80 eura.

Ranije je Osnovni sud u Rožajama djelimično usvojio i tužbeni zahtjev Kalićevog preduzeća Tajson, gdje je potraživao da mu se po osnovu materijalne štete, odnosno stvarne štete nastale naobjektu Tajson i opremi u tom kafe-baru dok je bio u vlasništvu države, isplati ukupno 199.917,45 eura. Sud je djelimično usvojio njegov zahtjev i odlučio da mu se isplati ukupno 6.819,44 eura.

Nakon pravosnažnosti presude kojom su oslobođeni optužbi za pranje para, prve tužbe protiv države podnijeli su Amina i Mersudin Kalić, tražeći naknadu za neosnovano hapšenje. Odlukom Višeg suda u Bijelom Polju, brat i supruga Safeta Kalića dobili su nešto više od 33.000 eura, umjesto prvobitno dosuđenih 46.500 eura, zbog neosnovanog hapšenja. Prvostepenom odlukom Osnovnog suda u Bijelom Polju, država Crna Gora je obavezana da Mersudinu Kaliću na ime naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode, umjesto prvobitno dosuđenog iznosa od 32.500 eura, isplati 19.260 eura sa zakonskom kamatom.

Odšteta za štetu pričinjenu nevaljanom optužnicom u slučaju Šarić zasad je manja. Odlukom Osnovnog suda u Pljevljima, određeno je da država Dušku Šariću plati 103.000 eura odštete zbog neosnovanog pritvora. Prema pravosnažnim presudama, Šarić je neosnovano u pritvoru proveo tri i po godine. Njegov saradnik Jovica Lončar po istom osnovu je dobio 106.000 eura. Osim toga, Lončaru je dosuđeno još 26.000 eura na ime naknade štete za plate koje mu nijesu isplaćivane za vrijeme koje je, kako je utvrđeno sudskim odlukama, neosnovano proveo u pritvoru.

Međutim, odšteta u ovom slučaju biće veća za nekoliko miliona eura kada Šarić pokrene postupke za naknadu štete na imovini koja mu je bila blokirana godinama.

Izvor: Dan

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close