Pola vijeka podgoričke škole “Marko Miljanov” - Volim Podgoricu

Pola vijeka podgoričke škole “Marko Miljanov”  

Osnovna škola “Marko Miljanov” u Podgorici proslaviće u srijedu pola vijeka postojanja.

“Vaspitno-obrazovnu misiju obavlja još od davne 1969. godine zbog potrebe školovanja djece sa područja MZ Konik. Ova ustanova dala je veliki doprinos u obrazovanju stanovništva i u podizanju nivoa opšte pismenosti, širenju multietničkog sklada i multikulturalnosti u čijem duhu je živio i stvarao Marko Miljanov, čije ime naša škola s ponosom nosi”, istakla je direktorica škole Edita Šabotić.

Ona je kazala da je jedan od prvih gradonačelnika Podgorice, nacionalni pisac iz plemena Kuči i čovjek koji je pisao o primjerima čojstva i junaštva koje je pronalazio i u tuđem i u svom narodu, bio njihov najbolji predstavnik i svakako dostojan teme.

“O njegovim čojstvima i junaštvima postoji mnogo primjera koji su ušli u legende. Danas se prepričavaju i navode kada se baš želi istaći ili objasniti definicija čovjeka. Njegov književni rad i društvena angažovanost stvorili su mu veliki ugled i poštovanje u Crnoj Gori i šire, ali i doprinijeli da se prosvjetiteljski duh njeguje u našem okruženju”, kazala je Šabotić.

Istakla je da podatak da je još 1881. godine na inicijativu Marka Miljanova osnovana prva podgorička Čitaonica sa bibliotekom, koja je bila preteča današnje Gradske biblioteke „Radosav Ljumović“ i da je svoje imanje ostavio prosvjetnim institucijama dovoljno govori koliko je ovaj naš velikan uviđao značaj razvoja obrazovanja i kulture u našem kraju.

“U susret jubileju, kroz niz aktivnosti, naša škola će osmog maja 2019. podsjetiti da se ime ovog crnogorskog velikana ne smije zaboraviti”, navela je Šabotić.

3 komentara

  1. The the next occasion Someone said a weblog, I hope which it doesnt disappoint me around that one. Get real, Yes, it was my solution to read, but I just thought youd have something interesting to convey. All I hear is a bunch of whining about something you could fix when you werent too busy searching for attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com