Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Danas je dan Svetog proroka Jeremije, evo šta ne valja raditi

Danas je dan Svetog proroka Jeremije, evo šta ne valja raditi

Danas je dan Svetog proroka Jeremije.

 Iako malo ljudi zna da je 14. maj praznik, nekada nije bilo tako, budući da su nam iz prošlosti ostali brojni običaji vezani za obilježavanje ovog dana.

Sveti prorok Jeremija je hrišćanski svetitelj i prorok rođen šest vijekova prije Isusa.

Vjeruje se da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica. Zato je običaj da se na današnji dan razgone ovi gmizavci da ne bi preko leta dosađivali.

Neko iz kuće zbog toga treba da porani, uzme tiganj i lupajući u njega nekoliko puta ponovi: “Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela”.

Dokle se čuje lupanje i pjesma, dotle zmije neće smjeti da se približe.

Na Jeremijin dan ne otvaraju se britve i ne radi se ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, vjeruje se, na toga bi preko cijele godine trčale zmije. U nekim krajevima stari vjeruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci.

Takođe, treba paziti da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

Po predanju, Sveti prorok Jeremija već je u petnaestoj godini počeo da proriče i zbog toga je vrlo često bio u nemilosti vlasti, čak proganjan i zatvaran. Zbog svojih proročanstava navukao je gnijev velikaša, ali i poštovanje onih koji su u njega vjerovali.

Postoji vjerovanje, da je i Aleksandar Veliki posjetio grob proroka Jeremije i da je njegovo tijelo tada prenijeto i sahranjeno u Aleksandriji.

Dnevno.rs

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com