Home / PG INFO / Aktuelno / PODGORICA: “Za 30 ili 40 eura MATURSKI RAD, koričenje i štampanje besplatno…”
FOTO: ILUSTRACIJA

PODGORICA: “Za 30 ili 40 eura MATURSKI RAD, koričenje i štampanje besplatno…”

Ispred srednjih škola u Podgorici i pred kraj ove školske godine izlijepljeni su oglasi nepoznatih autora maturskih radova, koji nude učenicima izradu radova po cijeni od 30 eura, dok istražni organi i Ministarstvo prosvjete ništa ne preduzimaju da spriječe tu vrstu plagiranja na osnovu kojeg se dobija diploma, piše Dan.

Novinaru Dana koji se predstavio kao neko kome treba maturski rad, jedan od autora koji uzima novac za pisanje maturskih radova tokom prepiske putem aplikacije Viber, ispričao je da već 13 godina izrađuje radove po cijeni od dva eura po stranici.

Prema njegovim tvrdnjama, radovi su najčešće napisani, a na zahtjev profesora, imaju 15 do 20 strana.

On navodi da učenici za 30 ili 40 eura dobijaju i besplatno koričenje i štampanje maturskog rada, tako da je „njihovo samo da naruče rad i to bez literature“.

“Radimo kvalitetno maturske radove 13 godina i neke su radove ostavili kao primjere u školi kako treba da se radi maturski rad. Za maturski rad preko 15 strana pravimo popust. Ovo je vrijeme kad je velika gužva i potražnja za maturskim radovima, pa vas molim da nam što prije javite da bi i mentor mogao da pogleda i ispravimo eventualne greške. Nadamo se da će biti obostrano zadovoljstvo. Ista cijena je i kada imate ili nemate literaturu i iznosi dva eura po strani. Tu spada i skeniranje slika i koričenje. Vaše je samo da predate gotov rad. Imamo grupu ljdi koja radi maturske radove, tako da je najbitinije da se organizujemo da biste predali vaš rad na vrijeme”, navodi autor maturskih radova, čiji su oglasi danima izlijepljeni na drveću i banderama ispred mašinske, građevinske i elektro škole u Podgorici.

Kada je novinar Dana pozvao broj iz drugog oglasa, sagovornik je, između ostalog, istakao da je radio maturske radove za sve učenike iz jednog odjeljenja, te da ni on nikada nije imao primjedbi na tekst koji je prodao.

Tvrdi da upravo piše maturski rad za učenike iz mašinske škole.

“Vrlo rijetko učenici sami pišu maturske radove. Ima i jeftinih autora koji nude za 20 eura pisanje završnog rada. Radi se kvalitetno i niko nam do sada nije vratio rad”, kaže on.

Stručnjak za školstvo iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) Mira Popović istakla je za Dan da se borba protiv prodaje i izrade maturskih i diplomskih radova čini kao borba protiv vjetrenjače.

Ona navodi da bi istražni organi mogli da uđu u trag licima koja izrađuju ove radove jer su im podaci dostupni iz raznih izvora.

“CGO je i imao inicijativu koja je upravo targetirala N.N. lica koja prodaju radove, ali tada tužilaštvo, i pored brojnih navoda, nije ništa konkretno uradilo, iz čega smo zaključili da ne postoji spremnost nadležnih organa da adresiraju ovaj problem. Obrazovni sistem je ugrožen brojnim pojavama i na različitim nivoima. Međutim, ovo ukazuje na šire pitanje svijesti mladi i njihovi roditelju su očito spremni da plate kako bi okončali određeni nivo obrazovanja bez razmišljanja o posledicama. Ovakvim „olakšanjima” se pričinjava najveća šteta onima za koje su pribavljene diplome bez osnova, a svakako utiče na loš imidž i samog obrazovnog sistema”, kazala je Popović.

Irelevantno je, dodaje, koja je cijena rada.

“Jer nezavisno da li rad košta 20 ili 200 eura podjednako je ta praksa loša i treba da bude kažnjiva. Diploma se smatra vjerodostojnom ukoliko je izdata od licencirane i akreditovane ustanove, a sve dok se njena zakonitost i istinitost ne ospore. Poklonjeno autorstvo je još teže utvrditi nego klasično plagiranje tako da je uloga profesora daleko veća u procjeni da li je učenik/student mogao da izradi takav rad po znanju i kvalitetima koje je pokazao na predavanjima”, ističe Popović.

Ministarstvo: Očekujemo reakciju

Iz Uprave za inspekcijske poslove za Dan su kazali da Prosvjetnoj inspekciji nijesu dostavljane inicijative u vezi sa izradom i prodajom maturskih i diplomskih radova.

Iz PR službe Ministarstva prosvjete saopšteno je da kada se govori o kažnjavanju onih koji takve radove rade, potrebno je obratiti se drugim državnim organima.

“Očekujemo reakcije nadležnih institucija u dijelu sankcionisanja onih koji zarađuju od ovakvih nelegalnih aktivnosti. Naravno, mi se bavimo praćenjem ove teme u okviru obrazovnog sistema i zbog toga smo izradili Zakon o akademskom integritetu, a plagijat je, kao što znate, i krivično djelo. Upravo je u navedenom zakonu definisano „poklonjeno autorstvo” koje podrazumijeva kupovinu radova, pisanje radova u ime drugog i za njegov račun u cjelosti ili u dijelu. Ministarstvo je posebnim zakonom uredilo ovu oblast”, navode iz tog resora.

DAN

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com