U Sarajevu potpisan protokol o tromeđi: Dogovor Srbije, BiH i Crne Gore - Volim Podgoricu

U Sarajevu potpisan protokol o tromeđi: Dogovor Srbije, BiH i Crne Gore

Predstavnici BiH, Srbije i Crne Gore potpisali su danas u Sarajevu Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između triju država, što je ocjenjeno kao zalog za trenutne i buduće generacije – kako bi u skladu s međunarodnim pravom građani mogli slobodno da se kreću.

Tromeđa se nalazi na mjestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mjesta Pljevlja, Priboj i Čajniče.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Odalović je naveo da je Srbija apsolutno stavila u prioritet rešavanje regionalnih pitanja.

– Svi smo zajedno prepoznali da sva pitanja zahtjevaju ovakav pristup rešavanja. Ovakvim činovima ćemo stvoriti preduslov za jednu mnogo kvalitetniju zajedničku saradnju. Stvari se moraju gledati u konektstu zajedničkog rješavanja problema – rekao je Odalović, dodavši da su svi na dobitku.

Osmanović je kazao da potpisivanje protokola ide u prilog jačanju međusobne saradnje i uvažavanja triju država.

– Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, cjeneći mir kao vrhnusko dostignuće – kazao je Osmanović, ocjenivši da je protokol potpisan i zarad punopravnog članstva u EU.

Naveo je da sve zemlje Balkana, koje priželjkuju članstvo, moraju da se obavežu na prevladavanje nasleđa prošlosti, postizanja pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja, naročito graničnih sporova.

– Uvjeren sam da će se ovaj protokol, čije je zaključivanje logičan slijed, uskoro implementirati i doprineti jačanju prijateljskih odnosa država članica – rekao je Osmanović, prenio je sarajevski portal Klix.

Pejanović je takođe izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola tromeđne tačke BiH, CG i Srbije.

– Ovo je potvrda kvalitetnih susedskih odnosa. Šaljemo još jednu dobru poruku da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno da rješavaju ovakve dileme, sopstvenim kapacitetima. Tromeđa se nalazi na mjestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mjesta Pljevlja, Priboj i Čajniče. Tromeđna granična oznaka će biti postavljena, a oblik i dimenzije usaglasili su stručnjaci sve tri potpisnice protokola – kazao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, EU neće uvoziti bilateralne sporove.

– Doprineće stabilizaciji, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Vjerujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći za rješavanje drugih sporova i jačati naše bratske, dobrosusedske odnose i saradnju – istakao je Pejanović.

Na pitanje koje su sporne tačke na granici BiH i Srbije, Osmanović je kazao da su to četiri tačke, i to Hidroelektrana Zvornik, Hidroelektrana Bajina Bašta, pruga Beograd – Bar i Opština Priboj.

– Stav BiH je da se prvo potpiše sporazum o granici, a da nakon toga pristupimo eventualnim intervencijama i rješavanja spornih pitanja – rekao je Osmanović.

13 komentara

  1. It's nearly impossible to find educated peoplein this particular topic, however, you seem like you know what you're talking about!Thanks

  2. I'd have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!온라인카지노

  3. What's Going down i'm new to this, I stumbled upon this I've discovered It positively helpfuland it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid other customers like its helpedme. Good job.

  4. hello!,I really like your writing so a lot! sharewe communicate extra approximately your article on AOL?I need an expert on this space to resolve my problem.May be that's you! Having a look ahead to see you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com