Dugogodišnje neprijateljstvo dvije porodice Jašarević u selu Brestovac kraj Leskovca kulminiralo je jutros svirepim ubistvom kada je Aleksandar Jašarević (47) presreo svog komšiju Sašu Jašarevića (43) i hladnokrvno u njega isplaio tri hica iz pištolja, pa ga posle dotukao kocem.

Ova tragedija, koja se dogodila u 8 i 30 sati, nedaleko od romskog naselja na putu za susedni Pukovac, odvijala se u prisustvu supruge koja se sa žrtvom držala za ruke i koja kaže da je i njen život bio u opasnosti.

FOTO: M. IVANOVIĆ / RAS SRBIJA

– Presreo nas je biciklom, iz džepa izvukao pištolj, uperio ga u mog muža, tri hica je ispalio u njega, u stomak i grudi. Posle je uzeo kolac i s njim ga dotukao. Htio je i mene da ubije, jedva sam se odbranila i jedva prišla do supruga koji je ležao u krvi da mu pomognem, ali spasa nije bilo – priča Dragana Jašarević (32) čija je odjeća sva krvava i koja tvrdi da je ubistvo planirano.

– On je mog muža i mene pratio od ranog jutra i vjerovatno je čekao da se malo udaljimo iz mahale, a mi smo krenuli u susjedni Pukovac da platimo građu koju smo uzimali za kuću – objašnjava žena pod sedativima.

FOTO: M. IVANOVIĆ / RAS SRBIJA

Pozadina ovog svirepog zločina datira od prije pet godina kada se Saša posvađao sa Aleksandrom zbog toga što on, njegova braća i stric jedini u selu nisu dobili ogrevna drva, koja se dele kao pomoć socijalno ugroženim porodicama.

– To je bilo još 2014. godine i od tada su ga taj Aleksandar sa još dvojicom svojih komšija tri puta tukli. Nismo smjeli na ulicu da izađemo, kao i naša djeca, stalno su vrijeđali i provocirali. Pretio nam je pištoljem, sve smo prijavljivali policiji u Pečenjevcu, ali uvek je nekako ispalo da je moj muž kriv, a ne oni, a pištolj nisu oduzeli Aleksandru. E sada je kasno, nema više moga muža – priča i plače nesrećna žena.

Njenu priču potvrđuju okupljeni rođaci, a rođeni Sašin brat Šefko Jašarević kaže da se u poslednjih pet godina u romskom naselju, baš zbog tih sukoba, život bio napet.

FOTO: M. IVANOVIĆ / RAS SRBIJA

– Moj brat je učestvovao u ratu na Kosovu pa se, kao i ja, vratio živ, a evo poginu tu blizu kuće. Mi nikada nismo imali problema sa komšijama Srbima, živimo kao prave komšije družimo se i pomažemo, pijemo kafu, idemo na slave – jada se čovjek koji je izgubio brat.

Sa porodicom ubice, čiju kuću oko 500 metara dalje deli asfaltni put, nismo mogli da stupimo u kontakt, ali su nam neke druge komšije ispričale da je prije ubistva, dan ranije, došlo do tuče, da je navodno ubijeni Saša pretukao suprugu i tasta Aleksandra Jašarevića, što Dragana demantuje.

Porodica Saše Jašarevića živi od socijalne pomoći, a Saša je dodatno zarađivao kao građevinac, a preko ljeta sa cijelom porodicom nadničio po Vojvodini. Iza njega su još ostala četvorica sinova, starosti od 7 do 16 godina.

„Ja sam dobar đak i otac je volio da me iškoluje da ne budem nadničar kao on. Ali sada nema ko da brine o nama, moraću da prekinem sa školovanjem, da pomažem majci“, priča vidno potrešen najstariji sin Martin.

U Brestovcu, jednom od najvećih i najuređenijih leskovačkih sela, kažu da je porodica Jašarević radna i da je od nadničenja prikupila novac da pored stare podigne još jednu kuću za sinove.

„Otac je ozidao kuću sve sam radeću uz moju i pomoć moje braće. Ostao je još krov da se stavi. Ko zna kada će biti završena. Uništili su nas, srce su nam uzeli“, priča i plače mladi Martin.

BLIC