Home / NASLOVNA / NE ŽELITE U RAT? MORAĆETE! Otkaz vojnicima koji odbiju NATO misiju

NE ŽELITE U RAT? MORAĆETE! Otkaz vojnicima koji odbiju NATO misiju

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljaju o Izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore. Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da su razlozi za donošenje izmjena zakona usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmjene poslova Generalštaba.

„Prijedlogom zakona propisuje se da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve. Ugovor sačinjavaju vojni obaveznici koji su na osnovu internog oglasa sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi rezervnog sastava vojske. Brojnu veličinu rezerve određuje Vlada“, pojasnio je Bošković.

Navodi i da značajan dio nadležnosti ide od ministra u ruke načelnika Generalštaba. Propisana je nova zakletva za vojnike, kao i novi zadaci po ulasku u NATO, pa će, pored već propisanih obaveza, vojnici imati i obavezu da brane ostale članice NATO-a. Propisani su novi uslovi za prestanak vojne službe.

„Odbijanje stupanja u službu formacijskog mjesta na koje je postavljeno, odbijanje učešća u međunarodnim snagama u inostranstvu suprotno propisu upotreba jedinica vojske u međunarodnim snagama i ne završavanje obuka poslije prijema u službu su novi uslovi za prestanak službe u vojsci“, pojasnio je Bošković.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da se izmjenama zakona na sveobuhvatan način uređuje rezervni sastav Vojske Crne Gore, kao i da se stvaraju bolji uslovi za jačanje Vojske.

„Ovdje je važno napomenuti da će rezervni sastav djelovati u svim situacijama koje podrazumijevaju i vanredne situacije poput onih o zaštiti i spašavanju“, kazala je Šćepanović.

Za DF je Vojska Crne Gore, kako kažu, mnogo više od vojne formacije, dio je tradicije Crne Gore.

„Ovdje sada uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod prijetnjom otkaza učestvovati u ratnim, vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO pakta. Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svjetskog bankarskog fašizma“, pitao je poslanik DF-a Nebojša Medojević, dodajući da je to opasan presedan.

Poslanik HGI-a Adrijan Vuksanović naveo je da je sasvim legitimno i legalno braniti se od onih koji vas napadaju.

„Žalim sve žrtve koje su se desile na prostoru bivše Jugoslavije i ne pravim razliku između njih. Sasvim je legitimno i legalno da se branite od onih koji vas napadaju. Bogu hvala nijedan hrvatski vojnik nije napadao Kruševac, Kraljevo, niti bilo koji srpski grad, već se desilo obrnuto. Danas ne spoznati pogubnost takve politike je u najmanju ruku žalost“, kazao je Vuksanović.

Portal RTCG

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com