PODGORICA: Djeca na magnetnu čekaju i do tri mjeseca - Volim Podgoricu

PODGORICA: Djeca na magnetnu čekaju i do tri mjeseca

Roditelji djece sa neurološkim oboljenjima ističu da na snimanje magnetnom rezonancom u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) moraju da čekaju više od tri mjeseca, jer nema slobodnih termina do kraja jula, što znatno otežava liječenje najmađih.

Roditelji upozoravaju da u Dječjoj bolnici dugo ne mogu da dođu do dijagnoze, jer se teško dolazi do termina kod neurologa, pa nakon obavljenog snimanja čekaju i preko 20 dana, piše Dan.

Majka dječaka Milka Šćepanović ističe za taj list da im je tek 15. novembra zakazan termin za pregled magnetnom rezonancom, dok su se NVO “Naše sunce” obraćali i drugi roditelji koji su se žalili da se na ovo snimanje čeka i preko tri mjeseca.

“Kao majka djeteta koje ima autizam juče ujutro sam se suočila sa činjenicom sa kojom su se našoj NVO Naše sunce danima javljali roditelji čija djeca imaju potrebu za MR endokranijuma (magnetnom rezonancom). Na pregled za magnet čeka se više od pola godine, tačnije juče ujutro smo dobili termin tek u novembru. Zbog stanja svog sina i hitnosti da se pomenuti pregled odradi, spriječena sam da bilo šta uradim kako bi se pretrage izvršile”, kazala je Šćepanović.

Ona tvrdi da su se NVO Naše sunce javljali roditelji koji su tvrdil i da za magnet u IBD-u moraju čekati i po tri mjeseca.

“Ipak, obistinilo se sve, samo što je stvarnost mnogo ozbiljnija. Termina za tu vrstu pregleda nema čak ni do novembra. U tom slučaju, najmlađe pacijente šalju u privatnu ustanovu Hipokrat koji ima sklopljen ugovor sa Ministarstvom zdravlja i KCCG da preuzima pacijente. Međutim, i tu postoje ograničenja i starosne granice. Djeca sa posebnim potrebama, posebno ona sa autizmom, zahtijevaju pripremu za pomenuti pregled i sedaciju koja se mora raditi u Institutu za bolesti djece ili eventualno u kliničkim uslovima, odnosno, hospitalizacijom”, kazala je ona.

Iz Kliničkog centra Danu su odgovorili da pacijenti na pregled magnetnom rezonancom čekaju do kraja jula, dok hitni pacijenti ne čekaju na pregled.

Iz te ustanove navode da se svi pregledi zakazuju od strane izabranog doktora, tako da se o dužini čekanja na pregled ne mogu izjašnjavati.

“Važno je naglasiti da se sva hitna stanja kada je MR dijagnostika u pitanju obavljaju odmah, dok su trenutno za redovne preglede na navedenu proceduru zakazani termini do kraja jula. Takođe je važno naglasiti da se dešava da pojedini roditelji odustaju od zakazanog pregleda, tako da se u tim slučajevima pozivaju druga djeca”, ističu iz KCCG.

Iz te ustanove navode da nalaze očitava radiolog i izdaju se nakon tri do pet dana od odrađene magnetne rezonance.

“KCCG ima najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu za dijagnostiku djece. Takođe treba naglasiti da naša ustanova preglede magnetnom rezonancom vrši uz anesteziološku podršku, što je od posebnog značaja za rani uzrast i djecu sa smetnjama u razvoju. Naša ustanova ima dovoljan broj radiologa, tako da nije potrebno njihovo angažovanje sa strane. Napominjemo da su pacijenti i roditelji imali samo pohvale na rad ovog segmenta KCCG”, poručuju iz KCCG.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com