Glavni grad značajno doprinosi unaprjeđenju kvaliteta života RE populacije - Volim Podgoricu

Glavni grad značajno doprinosi unaprjeđenju kvaliteta života RE populacije

Imajući u vidu značaj sprovođenja uspješne socijalne politike u Podgorici, kao i dalje unaprjeđenje iste i van teritorije Glavnog grada, zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić sa saradnicima, danas je razgovarala sa predstavnicima Savjeta Evrope i civilnog sektora koji u svom radu daju izuzetan doprinos ovim temama.

“Kada je u pitanju rad sa RE populacijom, prepoznajemo značajnu ulogu lokalnih samouprava, pogotovo Glavnog grada koji sada broji preko trećinu stanovništva Crne Gore i zato bi trebalo da bude i lider i primjer kada se radi o ovoj oblasti. U tom smislu, posebno nam je važna oblast obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, kao i dostupnost socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Posebnu pažnju pridajemo i zaštiti od svih vidova diskriminacije kada je ova grupa stanovništva u pitanju. Već smo preduzeli krupne korake u svim navedenim oblastima, a posebeno želim da istaknem da je Grad za potrebe rješavanja pitanja stanovanja ustupio zemljište i oslobodio investitora obaveze naknade za komunalno opremanje, čime je dobar dio RE populacije dobio jedan značajan kompleks objekata za stanovanje. Nedavno je odlukama Skupštine Glavnog grada ustupljeno zemljište za izgradnju Romskog kulturnog centra, jer smatramo da značajan napredak moramo postići i kada je u pitanju unaprjeđenje kulture i edukacije svih naših sugrađana. Ono čime se takođe možemo pohvaliti, a što nije manje značajno je i rad našeg Sekretarijata za socijalno staranje u ovoj oblasti, tako da su svi naši socijalni servisi svakodnevno dostupni, kao i naš kadar koji kvalitetno radi u ovoj oblasti. Ja želim i da vas informišem da je veliki broj naših sugrađana pripadnika romske populacije zapošljen u našim privrednim društvima i mi smo izuzetno zadovoljni njihovim radom. Dakle, učinili smo nekoliko vrlo kvalitetnih i krupnih pomaka, ali smo potpuno svjesni činjenice da prostora za napredak ima mnogo“, istakla je zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujaćić.

Menadžer regionalnog programa ROMACTED Savjeta Evrope Markoš Andrade naglasio je da se i grad i Savjet suočavaju sa istim izazovima, ali i da je bitno da su zajedno na istom zadatku. „Smisao ovog programa je da lokalnim samoupravama pruži pomoć u savladavanju ovih izazova. Ono najvažnije što treba da postignemo je da radimo na poboljšanju saradnje i dijaloga između jedinica lokalnih samouprava i romske populacije, da ustanovimo zajedničku metodologiju.Naša je obaveza da definišemo prioritete kojim treba da se bavimo i da iznađemo najbolje pristupe, kako bi se ti prioriteti rješavali. Mi na regionalnom nivou u svakoj lokalnoj samoupravi uspostavljamo institucionalnu radnu grupu koja se bavi svim važnim pitanjima ove populacije“, istakao je Andrade.

Sanja Elezović, menadžer projekta podsjetila je da Glavni grad, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ROMACTED već imaju potpisan Memorandum o saradnji i istakla spremnost da se ta saradnja produži, za šta je dobila podršku uprave Grada, budući da  je u ovom trenutku veoma važno da se održi kontinuitet saradnje, u cilju poboljšanja kvaliteta života populacije o kojoj se govori.

Samir Jaha, direktor NVO Mladi Romi istakao je da ova organizacija radi na tome da  mobiliše ljude iz romske zajednice i osnaži njihove kapacitete, kako bi aktivno učestvovali u procesu donošenja odluka.

Sekretar za socijalno staranje Ivan Terzić je naglasio da je programom rada Skupštine za ovu godinu predviđeno usvajanje Lokalnog plana socijalne inkluzije i da je sastavni dio ovog dokumenta Akcioni plan za Rome i Egipćane. On je prisutne informisao i o mogućnosti sprovođenja programa edukacije Roma u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Sređan Baftijari, facilitator programa ROMACTED za Podgoricu  je upoznao prisutne sa izazovima na terenu, kao i specifičnostima romske zajednice u Podgorici,  budući da se radi o domicilnom i raseljenom stanovništvu. On je pozvao Glavni grad da se priključi akciji koja će se održati 31. maja, a  odnosi se na čišćenje kampa Konik.

2 komentara

  1. Well, the article is really the freshest on that notable topic. I agree with your conclusions and definitely will thirstily look forward to your approaching updates. Saying thanks can not just be adequate, for the enormous clarity in your writing. I can promptly grab your rss feed to stay privy of any updates. Pleasant work and much success in your business efforts!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com