Dan nezavisnosti 21. maj: Evo kako su političari građanima čestitali praznik - Volim Podgoricu

Dan nezavisnosti 21. maj: Evo kako su političari građanima čestitali praznik

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je crnogorskim građanima Dan nezavisnosti 21. maj.

Svaki novi 21. maj, svaka godina u kojoj od 2006. obiježavamo život u ponovo nezavisnoj,  našoj državi Crnoj Gori, dodatno nam potvrđuje veličanstvenost građanskog dostignuća koje slavimo 13. put.

21.maj je jedan od datuma koji protokom vremena postaje sve važniji! Za samo nešto više od decenije, Crna Gora je formirala institucije i uspostavila sve složene mehanizme za funkcionisanje države. Za to kratko vrijeme postali smo ne samo međunarodno prepoznatljiva, već i širom svijeta uvažena zemlja.Postali smo jedna od 29. NATO članica, a u regionu dobar susjed i država bez premca po uspješnosti u evropskim integracijama.

Kao demokratska država, njegujemo pluralizam političkih i svih drugih ideja koje čine moderno građansko društvo. Treba još posvećenije da radimo na postizanju društvenog konsenzusa u vezi sa strateškim razvojnim pravcima države.

Čestitam Dan nezavisnosti Crne Gore, uvjeren da ćemo svaki naredni 21. maj obilježavati u sve uspješnijoj i bogatijoj Crnoj Gori.

Vučinović: Tekovine 21. maja se ne mogu narušiti

Vučinović je saopštila da je Crna Gora, maja 2006. godine, pokazala političku zrelost i odgovornost, prepoznajući svoje različitosti kao snagu ka zajedničkom cilju, obnovi nezavisnosti, međunarodno priznatoj i demokratskoj državi svih njenih građana.

“Crna Gora je danas punopravna članica NATO saveza i sigurna destinacija za brojne strane investitore. Takođe, zahvaljujući odgovornoj državnoj politici, bilježi snažan ekonomski rast i prepoznata je kao važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i sljedeća zemlja kandidat za EU”, naglasila je u čestitki.

“No, i pored svih pozitivnih rezultata, svjesni smo da ima još onih koji pokušavaju uzurpirati neovisnost naše države. Ali na sreću, njihov je broj zanemarljiv u odnosu na onaj koji dominatno baštini tekovine 21. maja i predstavlja nepremostivu branu bilo kakvom pokušaju narušavanja multietničkog sklada i državnog suvereniteta. Neovisnost države Crne Gore jeste i biće neupitna. U to ime svim građankama i građanima Crne Gore, želim sretan 21. maj – Dan neovisnosti”, poručila je Vučinović.

Carević: Dan nezavisnosti da miri i spaja

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima Budve.

“Neka država Crna Gora u kojoj živimo bude podstrek i garant prava, sloboda i razvitka svakog čovjeka i svih zajednica koje u njoj žive, a njen ustavni poredak najbolji okvir za razvoj i prosperitet lokalne samouprave. U želji da nas ovaj dan miri i spaja, bez obzira na različitosti, čestitam vam Dan nezavisnosti”, stoji u čestitki Carevića.

Danilović: Crna Gora 2006. gurnuta u zavisnost pojedinaca

21. maja 2006. godine Crna Gora postala nezavisna od Srbije, ali da je gurnura u zavisnost pojedinaca i grupa koji je doživljavaju vlastitim privatnim posjedom, saopštio je poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

“U susret 21. maju, “nadljudskim naporima” otvoren je bulevar kroz Donju Goricu u Glavnom gradu. U 19 godini Trećeg milenijuma trebalo je, valjda, termopilske snage da se proširi dosadašnji magistralni put i asfaltira 3. km saobraćajnice? Uručene su i medalje za nadljudsko pregnuće”, saopštio je Danilović.

“Stići ce nam i čestitke od NATO, izvjesno. Kakva će tek snaga i nadljudska žrtva trebati da se napravi vojni poligon na Sinjajevini? A, poslednjim atomima snage Vlada upravo zavrsava izgradnju Zakona o vjerskim zajednicama, ne bi li se narod osokolio uoči praznika. Ko nije gradio, po pravilu, razgrađuje i ko nije mirio, po strasnom isorijskom usudu, umije jedino da svađa”, navodi se nadalje u saopštenju.

Danilović je kazao da “nadljuskim naporima” izgradnja dijela auto-puta kasni godinu ili godinu ipo, “nadljudskim naporima” je zaboravljena pristupna petlja na Smokovcu i da će trebati “nadčovječanski napor da se obilježi i ovogodišnji 21. maj”.

“Ujedinjena Crna Gora i ovog maja podsjeća da su nezrelost i drzavnička neozbiljnost ključni razlozi zbog kojih je datum održavanja referenduma prije 13 godina i danas datum sukoba i podjela, a ne trenutak susreta različitosti. Ubijeđeni smo da neće trebati ni nadljudskog napora ni žrtve da u najskorijoj budućnosti, na ovaj dan ili u susret njemu, sa onima koji žele drugačiju državu, povedemo dijalog i dogovorimo se”, navodi se u saopštenju poslanika Ujedinjene.

Danilović je saopštio da je jedino tačno da je 13. jul datum crnogorske državnosti i nezavisnosti.

“Ponavljamo naš predlog od ranije da se 21. maj preimenuje u Dan Crne Gore, u dan susreta i pomirenja. Za ovu vlast je to neprihvatljivo i toga smo svjesni odavno ali za neku novu, koja neće progoniti svoje građane i svrstavati ih vječito u gubitnike ili pobjednike, naš predlog biće prihvatljiv i spasonosan”, saopštio je Danilović.

On je istakao da je u Crnoj Gori sve više slavljeničkih datuma, a sve manje razloga za slavlje, te da bi ovog 21. maja trebali pokazati zajedničku tugu zbog činjenice da mladi ljudi, zvanično nekoliko hiljada, odlazi preko okeana da na plantažama i plažama zaradi za pristojan život. “To su oni kojima je obećana vječna Crna Gora, oni koje smo školovali i oni bez kojih nećemo napredovati”

Danilović tvrdi da je 21. maja 2006. godine Crna Gora postala nezavisna od Srbije, ali da je gurnura u zavisnost pojedinaca i grupa koji je doživljavaju vlastitim privatnim posjedom.

“Skupo smo platili navodnu državnu samostalnost jer su vlastodršci odmah pohitali da stave pod hipoteku i naše živote i živote onih kojima je obećana budućnost. Mnogi smo tada odlučivali po srcu koristeći svoje ustavno pravo i uvijek moramo ostati ponosni na svoje Da ili Ne. Trebaće nam jedan veliki i zajednički demokratski podvig da budemo konačno slobodni ljudi – da se iz neke vrste samostalnog, ortačkog preduzeća preselimo u vlastitu državu”, zaključuje poslanik UCG, Goran Danilović

Popović: Dokazali smo da Crna Gora ima kapacitet da zajednički napravi velike stvari

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima i građankama Crne Gore.

“Jedan od najznačajnijih datuma moderne crnogorske istorije kada smo svi zajedno potvrdili da se sloboda može izboriti, ne samo puškom, već i perom, demokratijom i voljom slobodnih ljudi, udario je snažne i održive temelje građanske i moderne države”, navodi se u saopštenju.

Popović naglašava da su za 13 godina postignuti veliki uspjesi i da Crna Gora ima čime da se ponosi.

“Crna Gora je danas članica NATO alijanse najmoćnijih demokratija svijeta, u predvoriju Evropske unije kao sljedeća članica, država multietničkog sklada i sloge raličitih kultura i tradicija koji smo očuvali. Postignuti su značajni i socijalni i ekonomski iskoraci, pa danas građani imaju bolje prilike za kvalitetan život, otvorene granice i povezanost sa Evropom i svijetom ali i velike iskorake u ekonomskom standardu u odnosu na period prije obnove državnosti”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da slijede veliki izazovi u budućnosti, koji zahtijevaju zajedničke i složne napore svih društvenih, ekonomskih, političkih i drugih aktera.

“Dokazali smo da Crna Gora ima kapacitet da zajednički napravi, za malu državu, velike stvari, i uvjeren sam da će vrijeme pred nama potvrditi našu zrelost i spremnost da se suočimo sa budućnošću. Da je vječna Crna Gora!”, zaključuje se u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com