Google i Huawei: Nema mjesta panici, sve kao i do sad - Volim Podgoricu

Google i Huawei: Nema mjesta panici, sve kao i do sad

Odluka Google-a da uskrati Huaweju licencu za korišćenje Android operativnog sistema izazvala je uznemirenost i nedoumice među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača, a iz obje kompanije poručuju da nema mjesta panici.

Iz Haweja su potvrdili za TV mrežu CNBC da su razvili sopstveni operativni sistem za smartfone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korišćenje softvera američkih firmi, a iz Googla tvrde da će sadašnji korisnici Huaweijevih pametnih telefona i drugih uređaja i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko Google-a.

Ričard Ju, glavni izvršni direktor Huawijevog sektora za korisnike, rekao je da kompanija ima bekap (back-up) operativni sistem, za slučaj da joj bude uskraćeno korišćenje softvera iz SAD-a.

“Pripremili smo sopstveni operativni sistem. Ako se desi da više ne možemo da koristimo sisteme Google-a ili Microsofta, bićemo spremni. To je naš plan B. Ali, naravno, da više volimo da radimo na ekosistemima Google-a i Microsoft-a”, izjavio je Ju.

S druge strane, portparol Google-a je rekao da će za aktuelne korisnike njihove usluge Google Play i zaštita iz Google Pley Protekta i dalje funkcionisati na Huawijevim uređajima.

“Dodatne detalje nije otkrivao, ali je naveo da se razmatraju implikacije odluke koja je donijeta”, prenose agencije.

Iz Androida su na Twitter-u takođe potvrdili da će usluge Google Play i Google Play Protekta i dalje funkcionisati za postojeće korisnike.

Međutim, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huawijevih pametnih telefona, jer će oni koji i dalje koriste operativni sistem Android izgubiti pristup Google Play Storu, G-mailu i Youtube, kao i internet pretraživaču “Chrome”.

“Huawei će ubuduće moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Google servisima i aplikacijama”, rekao je izvor iz Googla za Rojters.

Dakle – odluka Google-a odnosi se na smartfone koji će se tek proizvesti od datuma koji američki tehnološki div odredi, nakon čega će Huawei obavijestiti kupce.

Jutarnji list piše da bi, tehnički gledano, budući korisnici telefona Huawei mogli ovaj problem da riješe tako da sami naknadno nadograde sistem (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom “Gapps” paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com