Home / NOVOSTI / Region / USKORO ĆU UMRIJETI I VRIJEME JE DA SAZNAŠ ISTINU! Kupili smo te za 30.000, oprosti nam! Nađi prave roditelje i SESTRU BLIZANKINJU

USKORO ĆU UMRIJETI I VRIJEME JE DA SAZNAŠ ISTINU! Kupili smo te za 30.000, oprosti nam! Nađi prave roditelje i SESTRU BLIZANKINJU

Griža savjesti… Ćero, vrijeme je da saznaš pravu istinu, nisam te usvojio, već kupio, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru, rekao je na samrti Nišlija koji je 1981. godine usvojio ukradeno dijete.

Ćero, uskoro ću umrijeti i vrijeme je da saznaš pravu istinu. Mi tebe jesmo usvojili, ali ne legalno, kupio sam te posle tvog rođenja za 30.000 maraka. Molim te, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru bliznakinju.

Ovim riječima, neposredno pred smrt, jedan Nišlija je zbog griže savesti odlučio da kaže istinu o događajima iz 1981. godine.

 

FOTO: PRINTSCREEN

Majka predosjetila

Kurir je došao do šokantne priče iz Niša i Aleksinca o razdvojenim bliznakinajma (njihovi identiteti su poznati redakciji) i njihovom kasnijem susretu. Prijatelj porodice ispričao nam je šta sve događalo u protekle gotovo četiri decenije.

– Ovih dana ponovo se pokrenula priča o nestalim bebama u Srbiji, a naročito me je pogodila priča nestalim dosijeima beba baš iz bolnice u Aleksincu. Riješio sam da vam ispričam potresnu priču o ljudima čije su se sudbine u međuvremenu isprepletale – priča naš sagovornik i dodaje:

– Moja prijateljica porodila se u Aleksincu 1981. Dobila je bliznakinje. Međutim, posle porođaja saopšteno joj je da jedna beba nije preživjela, ali da je druga dobro. Rekli su joj: „Imate drugo dijete, budite srećni, ono je preživjelo.“ Godine su prolazile, ali majka kao da je predosjećala da joj je druga ćerka ipak živa. Prve sumnje počele su da se javljaju kada su joj stizali pozivi za vakcinaciju za obje ćerke, kao i pozivi za školu. Sve vrijeme je objašnjavala da joj je drugo dijete mrtvo.

Kada je zatražila umrlicu, prema riječima našeg sagovornika, uslijedio šok.

– Umrlicu nisu mogli da pronađu, nije bilo dokaza da je druga ćerka umrla. Onda je ova porodica počela bitku za istinu – kaže naš izvor.

Častio pečenjem i rakijom

Gotovo u isto vrijeme sudbina je umiješala prste i u Nišu – sestra bliznakinja saznala je pravu istinu.

– Par iz Niša koji nije mogao da ima djecu rekao je djevojčici da je usvojena, ali nije znala da je ukradena. Osamdesetih godina prošlog vijeka bio je komplikovan proces usvajanja djece, a očigledno je da je postojao razrađen sistem krađe beba. Tako je i ovaj čovjek, koji je inače iz ugledne porodice, riješio da kupi dijete. Kako je kasnije priznao, pored 30.000 maraka, dao je i pečeno prase i litar rakije za čast – priča izvor Kurira.

Godine su prolazile, a djevojčica je danas uspješna poslovna žena koja živi u inostranstvu i u Nišu. Posle gotovo četiri decenije prava majka i sestre ponovo su bile zajedno.

– Bio je to emotivan i dirljiv susret. Ipak, ukradena ćerka smogla je snage da joj kaže: „Vi ste moja biološka majka, a ja vas ne doživljavam kao svoju majku. Moja mama je u Nišu i ona je me odgajala.“ Ipak, ostale su u kontaktu. Druga ćerka ima dvoje djece, pa im tetka dolazi na rođendane – priča naš sagovornik.

Doktor preminuo

On objašnjava da ova porodica slučaj nije prijavljivala Komisiji za nestale bebe, niti su htjeli da je iznose u medije, ali da je pokrenuta istraga, koja je obustavljena jer su ljekar koji je obavio porođaj, kao i ostali potencijalno osumnjičeni iz tog vremena u međuvremenu preminuli.

 

FOTO: SONJA SPASIĆ

Radiša Pavlović, Vladina komisija za nestale bebe

POTVRDA O OTMICAMA

Radiša Pavlović, predsjednik Vladine komisije za nestale bebe, kaže za Kurir da je ovaj slučaj samo potvrda da su u Srbiji otimane bebe.

– Došli smo ovih dana do saznanja da je baš u Aleksincu nestalo 29 dosijea o usvajanju beba u periodu od 1976. do 1985. godine. Šokantna su otkrića o falsifikatima o krađama beba i učestvovanju lokalnih moćnika u ovim otmicama. Jedno od otkrića je da i čovjek (38) iz jednog sela kod Aleksinca ima čvrste dokaze da je jedna od otetih beba i da je prodat jednoj porodici iz okoline Aleksinca. Zato me i ne čudi još jedan slučaj iz ovog grada – priča Pavlović, koji zbog pretnji ima policijsko obezbjeđenje.

VOlim Podgoricu/Kurir

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com