Vojnici iz Crne Gore među 6.000 učesnika vježbe NATO pakta - Volim Podgoricu

Vojnici iz Crne Gore među 6.000 učesnika vježbe NATO pakta

Gotovo 40 pripadnika Vojske Crne Gore učestvovaće na NATO vježbi “Immediate Response 19” (IR19). Jedinice iz Crne Gore su stigle u Hrvatsku u utorak, gdje će sa pripadnicima ostalih zemalja učesnica na vojnom poligonu u Slunju sprovesti integraciju u multinacionalni bataljon, kombinujući obuku i pripremu za dalje razmještanje, odnosno kretanje prema Mađarskoj.

“IR19” uključuje oko 6.000 učesnika iz 15 zemalja koje osim Crne Gore, između ostalog, uključuju članice Albaniju, Francusku, Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Litvaniju, Mađarsku, Poljsku, Sloveniju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države.

Od tog broja, gotovo 3.000 su pripadnici američkih snaga u Evropi. Pripadnici crnogorske Vojske na navedenoj vježbi učestvuju od 2013. godine, a u ovoj godini je delegirano učešće 38 lica iz sastava taktičkih jedinica.

“Najveći broj pripadnika VCG je iz sastava Pješadijskog bataljona koji baziraju u kasarni ‘Vladimir Knežević Volođa’ u Pljevljima. Za potrebe realizacije vježbe, od ukupnog broja učesnika, 28 je u sastavu pješadijskog voda multinacionalnog pješadijskog bataljona pod komandom Hrvatske, dva lica su u ulozi štabnih oficira u komandi bataljona, a osam pripadnika Pomorskog odreda Mornarice VCG, će praktično uvježbavati procedure protiv-diverzionog obezbjeđenja plovnih objekata dok baziraju u ratnoj luci”, pojasnili su “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

U odgovoru se dodaje da se na vježbi angažuje i osam motornih transportnih vozila iz sastava jedinica Vojske, od kojih su šest savremeni lako-oklopni transporteri “Mercedes-Benz G-klase”. Ova multinacionalna vježba se realizuje do 9. juna na vojnim poligonima na Slunju u Hrvatskoj i u Kopru u Sloveniji. Dio vježbe će biti realizovan i u Mađarskoj, u sklopu realizacije konvojskih operacija (Convoy Operations) i podrške jedinicama koje realizuju operacije na teritoriji susjedne zemlje.

“Zajedničkim radom na terenu i u multinacionalnoj komandi bataljona, navedenom vježbom se teži povećanju nivoa interoperabilnosti između zemalja učesnica”, rečeno je “Vijestima” iz MO.

IR19 vježba izvodi se pod pokroviteljstvom SAD i zemalja regiona u kojima se realizuje istovremeno više vježbi.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com