970x250

PODGORICA: Ovo će biti nove cijene taksi prevoza u glavnom gradu

Prijedlogom odluke o auto-taksi prevozu, koji će se naći pred odbornicima na sljedećem zasijedanju Skupštine glavnog grada, 13. juna, biće uređeni bliži uslovi, organizacija, optimalan broj auto-taksi vozila, minimalni broj taksi vozila prilagođenih osobama sa invaliditetom, ali i minimalne i maksimalne cijene u okviru taksi tarife i način obavljanja ove djelatnosti na teritoriji Podgorice, prenosi Pobjeda.

300x250

Osim opštih odredbi o registraciji, izgledu i tehničkim karakteristikama taksi vozila, jedna od odredbi koje su posebno interesantne za građane odnosi se na iznose minimalne i maksimalne cijene vožnje.

Tako će odbornici odlučivati o prijedlogu da se taksi prevoz naplaćuje po tri tarife standardnoj, za noćnu (od 22 sata do 6 sati) i vožnju u vrijeme praznika, kao i za prevoz van grada. Shodno predloženom rješenju, u prvoj tarifi start vožnje naplaćivao bi se u rasponu od 50 centi do euro, koliko bi se naplaćivao i svaki pređeni kilometer. U drugoj tarifi, start i pređeni kilometer naplaćivao bi se u rasponu od 60 centi do euro, a u vožnji van grada od 40 centi do euro. Čekanje bi bilo naplaćivano od šest do deset eura po satu, dok bi dolazak po pozivu i prevoz prtljaga bili besplatni u sve tri tarife.

Prijedlogom odluke predviđeno je i da je svaki taksista dužan da prije otpočinjanja taksi prevoza ima položen ispit iz poznavanja teritorije glavnog grada, a jedna od predloženih stavki je odredba da je svaki taksi prevoznik sa 20 i više vozila dužan da najmanje pet odsto vozila od ukupnog broja opremi platformom za olakšan ulazak i izlazak osoba sa invaliditetom, kao i opremom za njihov bezbjedan prevoz. Između ostalog, prijedlogom je definisano i da je taksi stajalište određeno i uređeno mjesto na saobraćajnoj površini na kojoj se taksi vozila pod jednakim uslovima zaustavljaju, čekaju i primaju putnike radi otpočinjanja vožnje.

Taksi vozaču je zabranjen prijem i iskrcavanje putnika na autobuskim stajalištima i na udaljenosti manjoj od 15 metara ispred i iza obilježenih stajališta namijenjenih za linijski gradski i prigradski prevoz putnika. Nadzor nad primjenom rješenja iz predložene odluke obavljao bi organ uprave glavnog grada nadležan za poslove saobraćaja, za inspekcijski nadzor zadužen je inspektor za drumski saobraćaj, a za obezbjeđenje komunalnog reda i komunalni nadzor nad sprovođenjem odluke staraće se komunalni policajci. Pored kaznenih sankcija za nepridržavanje odredbi predložene odluke, predviđeno je i da su prevoznici koji imaju licencu za obavljanje taksi prevoza dužni da obavljanje djelatnosti usklade sa odredbama ove odluke u roku od šest mjeseci od dana njenog stupanja na snagu.

 

Pobjeda
loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close