PODGORICA: Ovo će biti nove cijene taksi prevoza u glavnom gradu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ovo će biti nove cijene taksi prevoza u glavnom gradu

Prijedlogom odluke o auto-taksi prevozu, koji će se naći pred odbornicima na sljedećem zasijedanju Skupštine glavnog grada, 13. juna, biće uređeni bliži uslovi, organizacija, optimalan broj auto-taksi vozila, minimalni broj taksi vozila prilagođenih osobama sa invaliditetom, ali i minimalne i maksimalne cijene u okviru taksi tarife i način obavljanja ove djelatnosti na teritoriji Podgorice, prenosi Pobjeda.

Osim opštih odredbi o registraciji, izgledu i tehničkim karakteristikama taksi vozila, jedna od odredbi koje su posebno interesantne za građane odnosi se na iznose minimalne i maksimalne cijene vožnje.

Tako će odbornici odlučivati o prijedlogu da se taksi prevoz naplaćuje po tri tarife standardnoj, za noćnu (od 22 sata do 6 sati) i vožnju u vrijeme praznika, kao i za prevoz van grada. Shodno predloženom rješenju, u prvoj tarifi start vožnje naplaćivao bi se u rasponu od 50 centi do euro, koliko bi se naplaćivao i svaki pređeni kilometer. U drugoj tarifi, start i pređeni kilometer naplaćivao bi se u rasponu od 60 centi do euro, a u vožnji van grada od 40 centi do euro. Čekanje bi bilo naplaćivano od šest do deset eura po satu, dok bi dolazak po pozivu i prevoz prtljaga bili besplatni u sve tri tarife.

Prijedlogom odluke predviđeno je i da je svaki taksista dužan da prije otpočinjanja taksi prevoza ima položen ispit iz poznavanja teritorije glavnog grada, a jedna od predloženih stavki je odredba da je svaki taksi prevoznik sa 20 i više vozila dužan da najmanje pet odsto vozila od ukupnog broja opremi platformom za olakšan ulazak i izlazak osoba sa invaliditetom, kao i opremom za njihov bezbjedan prevoz. Između ostalog, prijedlogom je definisano i da je taksi stajalište određeno i uređeno mjesto na saobraćajnoj površini na kojoj se taksi vozila pod jednakim uslovima zaustavljaju, čekaju i primaju putnike radi otpočinjanja vožnje.

Taksi vozaču je zabranjen prijem i iskrcavanje putnika na autobuskim stajalištima i na udaljenosti manjoj od 15 metara ispred i iza obilježenih stajališta namijenjenih za linijski gradski i prigradski prevoz putnika. Nadzor nad primjenom rješenja iz predložene odluke obavljao bi organ uprave glavnog grada nadležan za poslove saobraćaja, za inspekcijski nadzor zadužen je inspektor za drumski saobraćaj, a za obezbjeđenje komunalnog reda i komunalni nadzor nad sprovođenjem odluke staraće se komunalni policajci. Pored kaznenih sankcija za nepridržavanje odredbi predložene odluke, predviđeno je i da su prevoznici koji imaju licencu za obavljanje taksi prevoza dužni da obavljanje djelatnosti usklade sa odredbama ove odluke u roku od šest mjeseci od dana njenog stupanja na snagu.

 

Pobjeda

2 komentara

  1. This site is really a walk-through it really is the details you wanted concerning this and didn’t know who to inquire about. Glimpse here, and you’ll absolutely discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com