Home / NOVOSTI / REPUBLIKA SRPSKA USVOJILA NEOBIČAN ZAKON: Roditelji djeci više neće smjeti da daju SLEDEĆA IMENA!

REPUBLIKA SRPSKA USVOJILA NEOBIČAN ZAKON: Roditelji djeci više neće smjeti da daju SLEDEĆA IMENA!

Zakon, koji bi trebalo da zamjeni onaj usvojen 1993.godine, a djelimično menjan 2000. godine, predviđa i mogućnost promjene imena, nakon promjene pola.

Novim zakonom o ličnom imenu, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Republici Srpskoj (RS), predviđene su novčane kazne od 1.000 do 1.500 KM, ukoliko matičar upiše ime djeteta koje ima više od deset godina, bez njegovog pristanka.

Iste kazne su predviđene i ako usvojeno dijete, starije od spomenute starosne dobi, nije dalo svoj pristanak kod upisa ličnog imena.

Zakon, koji bi trebalo da zameni onaj usvojen 1993.godine, a djelimično mjenjan 2000., predviđa i mogućnost promjene imena, nakon promjene pola.

Par, starci, bab, deda, penzija

 

Međutim, neće se odobriti promjena imena i prezimena osobi protiv koje se vodi krivični postupak, dok je na izdržavanju kazne, osobi za kojom je raspisana međunarodna potjernica, te za koju se utvrdi da je zahtjev podnela radi izbjegavanja zakonom utvrđenih obaveza (izdržavanje, poreske i druge zakonom utvrđene obaveze).

 

Neće biti dozvoljeno i da predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima, niti ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih osoba, te zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com