Selaković: Crna Gora je klasična srpska država - Volim Podgoricu

Selaković: Crna Gora je klasična srpska država

Generalni sekretar predsjednika Srbije, Nikola Selaković rekao je da je Crna Gora “klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, poslije svega, živi 31 odsto Srba”.

On je, u emisiji “Upitnik” na Radio-Televiziji Srbije, na pitanje šta to znači da je “klasična srpska država”, rekao da to znači da se Crna Gora “od svog postanja, kao država, dičila srpskim identitetom”.

Selaković je u istoj emisiji najavio da će Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da se “grčevito” bori da vodi odgovornu politiku u rješavanju kosovskog pitanja.

On je rekao da misli da ideja razgraničenja uopšte više nije na stolu.

“Mislim da o tome neće da razgovaraju ni Albanci, ni Zapad koji ih je sponzorisao. Naše rješenje je da se borimo da pregovaramo što možemo više i da čuvamo mir”, rekao je Selaković.

Prema njegovim riječima, “ako nam se dogodi ono što je rađeno 2004. godine, kad je KFOR stojao skršetnih ruku i gledao, Srbija, kao što je rekao predsjednik Vučić, neće dozvoliti da joj neko ubija njen narod”, već će “naći način da ga zaštiti”.

Na pitanje da li to znači i vojno, Selaković je samo je ponovio istu rečenicu.

On je, povodom godišnjice završetka NATO bombardovanja, rekao da je Kumanovski sporazum bio završetak oružane agresije, ali da je time počeo “lov na Srbe”, te da je “uslijedio politički nastavak agresije”.

Selaković je rekao da je nakon petooktobarskih promjena 2000. godine “uništena vojska, ekonomska baza, ono što je ostalo, uništeno pljačkaškom privatizacijom”.

“U prisustvu nekadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, Vojisav Koštunica, Milo Đukanović i Zoran Đinđić su stavili van snage Ustav, ukinuli Saveznu Republiku Jugoslaviju, a nakog toga je usvojena Ustavna povelja”, rekao je Selaković i dodao da je time “uništena zajednička država s Crnom Gorom”.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je u istoj emisiji rekao da Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija “nijesu kapitulacija, ni poraz”.

“Slobodan Milošević je ostavio nešto vrlo konkretno u amanet”, rekao je Jovanović, misleći na tu rezoluciju.

Prema riječima Jovanovića, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “relativizuje” Rezoluciju 1244, čime “siječe granu na kojoj Srbija sjedi”. On je pohvalio angažman vlasti za povlačenje priznanja država koje su ranije priznale secesiju Kosova.

Jovanović je rekao da napad NATO na SRJ nije mogao da se izbjegne i da je tadašnji predsjednik Milošević bio u pravu kada je rekao da “Srbiju ne bombarduju zbog Miloševića, već Miloševića bombarduju zbog Srbije”.

“Srpski nacionalni interes je da se sačuva teritorijalna cjelovitost”, rekao je Jovanović, napominjući da “predaja Kosova” nije rješenje, već bi otvorila niz novih problema.

“Rješenje je nastaviti pregovore, ali okviru su jasni: Ustav Srbije i Rezolucija 1244”, rekao je Jovanović.

BETA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com