Home / NOVOSTI / Da li je stav Selakovića zvanični stav Srbije?

Da li je stav Selakovića zvanični stav Srbije?

SDP pozvala je juče Ministarstvo vanjskih poslova da po hitnom postupku zatraži od ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Bignulca mišljenje o tome da li je zvanični stav te države izjava generalnog sekretara Aleksandra Vučića Nikole Selakovića da je “Crna Gora klasična srpska država”.

DPS je sinoć objavio da izjave, poput ove, ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke, pritom ne vodeći računa o potencijalnim posledicama ovakvog tumačenja istorije i međunarodnog prava.

“Upravo, imajući u vidu svježe sjećanje na iskustvo iz 90-tih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru,” navodi DPS.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nije se oglašavalo ovim povodom.

“Očigledno da presvučeni radikali i dalje ostaju radikali, pa i kad ih presvuku u naprednjačka odijela i da dio javnosti, ali, nažalost, i vladajućih struktura u Srbiji, ne odustaje od propale ideje da se državne granice postave na liniji Karlovac-Karlobag-Virovitica”, rekao je Mirko Stanić, član Predsjedništva i portparol SDP-a.

Posljednjih dana učestale su oštre političke poruke iz Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će narednih dana razgovarati sa predstavnicima Srba iz Crne Gore, kako bi našli način da se pomogne Srbima iz Crne Gore, a da se ne miješa u njena unutrašnja pitanja. On je to rekao povodom obraćanja Srpskog nacionalnog savjeta u vezi sa zakonom o slobodi vjeroispovjesti.

“Odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih svještenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC u našoj državi, na koje nasijedaju, ili ih podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije,” poručio je DPS.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com