AMFILOHIJE: Samo jedna kapela je 1919. bila državna, sve ostalo je pripadalo crkvi - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Samo jedna kapela je 1919. bila državna, sve ostalo je pripadalo crkvi

Mitropolit rnogorsko-primorski Amfilohije kazao je za RTS da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno propada državi Crnoj Gori.

Kazao je da će dokument predstaviti i međunarodnoj javnosti.

“Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno”, navodi Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta poslije Drugog svetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je poslije ukinuta.

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

“Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona”, zaključio je Amfilohije.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com