Home / NOVOSTI / Društvo / Kokain švercovao kao službeno lice VCG

Kokain švercovao kao službeno lice VCG

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o proširenju istrage protiv vodnika Vojske Crne Gore Duška Radenovića, koji je jedan od uhapšenih zbog šverca oko 60 kilograma kokaina na vojnom brodu „Jadran”. Na osnovu naknadno prikupljenih informacija, tužilaštvo Radenovića tereti da je krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga počinio kao službeno lice. Do proširenja naredbe o sprovođenju istrage, njemu je zbog šverca narkotika prijetilo od dvije do deset godina zatvora, a za djelo koje mu je sada stavljeno na teret predviđeno je od tri do 15 godina robije.

Osim za šverc droge, Radenović se sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i stvaranje kriminalne organizacije.

Osim njega, na spisku osumnjičenih su i Vladimir Račić i Dejan Rovčanin, koji su u tužilačkim spisima označeni kao organizatori kriminalne grupe i koji su u bjekstvu. Kako tvrde iz tužilaštva, članovi kriminalne grupe postao je i potpukovnik Miloš Kulić, koji je sa SDT-om dogovorio da u ovom predmetu dobije status svjedoka saradnika. Tivćanin Radomir Osmajićuhapšen je u istoj akciji, ali se on ne povezuje sa švercom kokaina na brodu, već se sumnjiči da je sarađivao sa pripadnicima ove kriminlane grupe, koja se bavila i uličnom prodajom kokaina.

– Tokom sprovođenja istrage protiv Duška Radenovića zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl.300 st.1 KZ CG, došlo se do podataka koji ukazuju da je on kao član kriminalne organizacije osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl.300 st.4 u vezi st.1 KZ CG. Tokom istrage su prikupljeni podaci da je okrivljeni Radenović Duško profesionalno vojno lice na službi u Ratnoj mornarici Crne Gore u činu vodniku – piše u proširenoj naredbi o sprovođenju istrage SDT-a.

Prema navodima iz tužilačkih spisa, kriminalna grupa osnovana je 2018. godine, a Račićeva i Radenovićeva uloga je bila da planiraju izvršenje krivičnih djela, nabavljaju sredstva kojima bi olakšali te namjere, kao što su vozila, kriptovani mobilni telefoni… ali i drogu i oružje koje su službenici Vojske Crne Gore trebali da unesu na brod „Jadran”. Oni su vrbovali i ostale članove. SDT sumnjiči Kulića da je za određenu naknadu pristao da omogući da se na brod unese oko 60 kilograma kokaina. Drogu koja je bila upakovana u 56 pakovanja na brod je unio Radenović. Narkotike su, kako sumnja tužilaštvo, preuzeli u Tivtu od zasad neidentifikovane osobe. Tada su navodno preuzeli i dva pištolja i veću količinu municije. Pošto su narkotike prenijeli u svoje vozilo, uputili su se na brod „Jadran”, kojim su Kulić i Radenović kao službenici Ministarstva odrbane trebali da isplove.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com