Home / NOVOSTI / DEDA ĐORĐE, ČUVAR SRPSKOG GROBLJA NA ZEJTINLIKU OTKRIO JE ISTINU O OCU MIŠE JANKETIĆA! Ovo zaista niko nije ZNAO
Đorđe Mihajlović, Foto: Espreso.rs

DEDA ĐORĐE, ČUVAR SRPSKOG GROBLJA NA ZEJTINLIKU OTKRIO JE ISTINU O OCU MIŠE JANKETIĆA! Ovo zaista niko nije ZNAO

Đorđe Mihajlović tačno 69 godina čuva Srpsko vojno groblje na Zejtinliku, a premda već bolestan i star (ima 91 godinu), on ne posustaje i nijednog posjetioca ne ostavlja da sa groblja izađe bez najvažnijih informacija o onome što se zbivalo u Velikom ratu i stradanju srpske vojske, prenose beogradski mediji. 

Tako je i je ispričao kako izgleda biti čuvar srpskog groblja iz vremena rata kada se svaki treći vojnik nije vratio svojoj kući.

Iako je treća generacija čuvara, Đorđe, inače potomak Srba iz Crne Gore, svojim arhaičnim i simpatičnim naglaskom posjetiocima daje važne lekcije iz istorije, a intonacijom i vođenjem kroz razgovor čini sve da ponos slušaoca prema precima nikada ne izblijedi.

Kako kaže, on nema sina, već ćerku, pa neće imati naslednika čuvara jer posao je, veli, ipak težak.

Dobro poznaje geografiju, mjesta odakle su vojnici dolazili, kako je tekao rat, a posjetilaca kaže ima svakoga dana. Za razliku od francuskog vojnog groblja ili engleskog, gdje su za njihove vojske ratovali i mnogi narodi iz kolonija, Srbi su u rat imali da šalju samo svoju djecu.

Ima i svog zamjenika, a žali što nekada zbog zdravlja ne može da se posveti poslu i priča kako je nedavno bio i u bolnici dva mjeseca.

Prisjetio se i stogodišnjice obeležavanja proboja Solunskog fronta i hiljada ljudi koji su prošli kroz groblje, predsjednika Vučića i Milorada Dodika.

Otkrio je i jednu tajnu o ocu nedavno preminulog Miše Janketića.

Naime, Đorđe je otkrio da je otac slavnog glumca bio doveden u njemački logor zajedno sa još dvije hiljade srpskih vojnika, i da je on jedan od onih koji su sahranjeni na ovom groblju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com