PAŽNJA! Ove navike su štetne za vaše zdravlje… - Volim Podgoricu

PAŽNJA! Ove navike su štetne za vaše zdravlje…

Neke, naizgled bezazlene navike, mogu se pretvoriti u ozbiljnu prijetnju po vaše zdravlje. Zato stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na stvari preko kojih se uobičajeno olako prelazi i češće se posmatraju kao problem pristojnosti a ne kao potencijalno zdravstveni problem.

Izduvavanje nosa

Svaki put kada dunete u maramicu kada ste prehlađeni, pravite opterećenje tako što stvarate intranazalni pritisak koji gura tečnost u sinusne džepove koji se nalaze između očiju, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Virdžiniji. Vraćanje sekreta iz nosa nazad u sinuse pravi pritisak, narušava nazalnu ventilaciju i isušuje je, što može dovesti do infekcija. Zato, umjesto da pokušavate da na silu izbacite svu tečnost iz nosa, stručnjaci savjetuju da samo brišete ono što izlazi.

Zadržavanje gasova

Zadržavanje gasova može povećati pritisak u debelom crijevu, koje će tada vršiti pritisak na taj dio debelog crijeva, što može izazvati stanje koje se zove divertikula, pokazala je studija na Novom Zelandu. Ovo stanje vodi do bola u stomaku, zatvora i dijareje. Ako se divertikula razvije, može dalje izazvati temperaturu, bolove, i poremećaje debelog crijeva. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod sredovječnih i starijih ljudi.

Cijeđenje bubuljica

Bubuljica je zapravo mali džep pun prljavštine i bakterija koje je koža sakupila iz pora koje se tu nalaze. Ali ako je iscijedite, najčešće ćete vratiti dio te prljavštine i bakterija nazad u kožu, što opet vodi do izbijanja novih bubuljica, objašnjava Mark Glašofer sa Američke dermatološke klinike. Najbolje je da pustite da se sama osuši ili pukne. Ako baš ne možete, sačekajte da poraste toliko da će je najblaži pritisak natjerati da izbaci sadržaj iz sebe, preporučuje Glašofer.

Odlaganje mokrenja

Kada zadržavate urin, bol i neprijatan osjećaj su posledica pritiska na bešiku, bubrege i kanale koji ove organe spajaju sa polnim organima. Univerzitet u Kolumbiji došao je do zaključka da sve ovo može rezultirati nemogućnošću da ispraznite bešiku.

Sjedenje tokom velike nužde

Stotinama hiljada godina, naši preci su za ove potrebe čučali, a ljudska anatomija se još nije adaptirala na korišćenje toaleta. Studija rađena u Japanu pokazala je da čučanje tokom velike nužde ispravlja analni kanal, što zbog položaja kolena omogućava pražnjenje bez napora. Izvijenost analnog kanala dok sjedite na wc šolji vodi do osipanja, hemoroida i drugih bolesti povezanih sa pražnjenjem crijeva.

Čupanje dlaka iz nosa

Prvo što treba da znate je da su te dlake tu sa razlogom. One sprječavaju zagađivače i štetne mikroorganizme da uđu u mozak i respiratorni sistem, pokazala je studija rađena u Turskoj. Ako ih skraćujete da ne bi virile iz nosa, nije strašno, ali čupanjem kidate kožu unutar nosa, koja postaje podložna infekciji od strane tih mikroorganizama koji se nalaze na ostalim dlakama.

Čačkanje nosa

Isto kao i kod čupanja dlaka, učestalo čačkanje nosa može voditi do iritacija ili posjekotina, kao i infekcija, objašnjava Dr Glašofer. Razdvojene nozdrve su uobičajene kod ljudi koji čačkaju nos 30 ili više minuta dnevno – pokazala je studija u Viskonsinu.

Trljanje očiju

Trljanje očiju stvara ogroman pritisak koji može dovesti do oštećenja nerava, suzne rožnjače ili čak oštećenja mrežnjače, objasnio je Čarls Mekmonis, naučnik i profesor oftamolog sa Univerziteta New South Wales u Australiji. Oči su posebno podložne pritisku i povredama kada se probudite i nakon što izvadite kontaktna sočiva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com