IZ MITROPOLIJE PORUČILI MILU ĐUKANOVIĆU : Crkva neće biti sluškinja ni Crnoj Gori ni Srbiji - Volim Podgoricu

IZ MITROPOLIJE PORUČILI MILU ĐUKANOVIĆU : Crkva neće biti sluškinja ni Crnoj Gori ni Srbiji

Predsjedniku Milu Đukanoviću i svima onima koji ga u ovome podržavaju želimo da odustanu od svojih pljačkaških nauma i ne sprovode nasilje prema Crkvi i vjeri uopšte, nego da se vrate bogoljublju i bratoljublju, poručeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). U reagovanju na Đukanovićev intervju za „N1“ televiziju, iz MCP su poručili da predsjednik zna da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, ovakav kakav je sad, usmjeren protiv Pravoslavne crkve, te da je to javna tajna koju ni on ne krije.

– On, s druge strane, ne zna i nisu ga dobro savjetovali oni koji su ga slagali, pa on to ponovio, da Crkva u Crnoj Gori, koju pogrešno naziva „CPC“, nikad nije bila autokefalna, niti je ukinuta ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića. Ta manipulacija se toliko odomaćila da se koristi kao poštapalica, a radi se o brutalnoj neistini. Regent Aleksandar je samo, kao tadašnji suveren Kraljevstva SHS, prihvatio odluku svih arhijereja (uključujući, na prvom mjestu, one arhijereje iz Crne Gore, odlukom Svetog sinoda u Kraljevini Crnoj Gori) koji su svojom voljom, bez glasa protiv, obnovili Pećku patrijaršiju – pod imenom Srpska patrijaršija, što je s oduševljenjem prihvaćeno i od sveštenstva i od vjernog naroda u Crnoj Gori i crkveni život je nastavljen u punom kontinuitetu. Čak je i Vlada u egzilu u „Glasu Crnogorca“ pozdravila obnovu Patrijaršije, samo zamjerivši što je njeno sjedište u Beogradu, a ne u Pećkoj patrijaršiji, gdje je kralj Nikola 1913. godine postavio za prvog pećkog mitropolita, poslije ukidanja Patrijaršije (1766), Gavrila Dožića – navodi se u reagovanju Mitropolije.

Poručuju da je zaludna nada Đukanovića da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost Crkve u Crnoj Gori.

– Kome da je prizna? Čovjeku koji je raščinjen od Sinoda iste te Patrijaršije? To, prije i iznad svega, ne bi smjela da bude briga predsjednika sekularne države, koji je uz to javno deklarisani nekršteni ateista. Ako su za njega pitanja vjere „trice i kučine“, bilo bi pristojno da se makar ne petlja u njih. Ima pravo da iznese svoje mišljenje, koliko god bilo pogrešno i neutemeljeno, ali nema pravo da koristi institucionalne državne mehanizme da se obračunava s Crkvom i da je upodobljava sebi i svojoj ideologiji ili pravi nove „crkve“ – naglasili su iz MCP.

Smatraju da bi predsjednik trebalo da se odluči – „da li je Mitropolija učinila zločin prema Crnoj Gori ili ona ima, kako sam veli u pismu blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, ‘značaj za Crnu Goru i istorijsku ulogu u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda'“.

– Treba dodati da je nepošteno priču o Pravoslavnoj crkvi početi od 1918. godine i prećutati da je na njenoj današnjoj teritoriji Crne Gore Sveti Sava prije osam vijekova osnovao četiri episkopije, koje i danas imaju svoju ovdašnju jurisdikciju – navodi se u reagovanju.

Iz Mitropolije poručuju da Crkva neće biti sluškinja ni Crne Gore ni Srbije, ni srpstva ni crnogorstva, niti bilo kakve ideologije, ni bilo kojeg velikodržavnog projekta niti čuvati nečiju „infrastrukturu“ – jer, kako dodaju, onda više ne bi bila Crkva.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com