Sa diplomom Pravnog fakulteta otvorene su mogućnosti od pravosuđa do privrede - Volim Podgoricu

Sa diplomom Pravnog fakulteta otvorene su mogućnosti od pravosuđa do privrede  

 

Mogućnosti zaposlenja sa završenim Pravnim fakultetom se, s obzirom na široku bazu znanja,  kreću od pravosuđa do privrede. Upravo to je razlog što je Pravni fakultet čest izbor srednjoškolaca, smatra prodekan za nastavu ovog fakulteta Marko Dokić.

U tom pogledu, navodi on, dizajnirani su i moduli na studijskom programu, koji omogućavaju studentima da se tokom studija opredijele za onaj koji najviše odgovara njihovim interesovanjima u pravcu budućeg zaposlenja.

„Ove godine na studijskom programu Pravne nauke u Podgorici ima mjesta za 240 studenata, dok za studijski program Pravne nauke u Bijelom Polju, ima 20 mjesta“, kazao je Dokić.

Odgovarajuće srednje škole za upis na Pravni fakultet su: gimnazija, licencirana srednja vjerska škola, ekonomska škola, trgovinsko-ugostiteljska škola, turistička škola, pomorska škola, medicinska škola i škola unutrašnjih poslova.

Za upis na Pravni fakultet ne polaže se prijemni ispit. Jedino kandidati koji nijesu imali eksterni maturski, odnosno stručni ispit, mogu da polažu test iz dva predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja i na taj način ostvare odgovarajući broj bodova.

„I ove godine, kao i do sada, očekivano je veliko interesovanje studenata za upis na Pravni fakultet, tako da vjerujemo da će već u prvom roku biti upisano svih 240 studenata, i to sa odličnim uspjehom. To je sasvim razumljivo i očekivano, budući da studenti uvijek imaju veliko interesovanje da studiraju pravne nauke“, smatra Dokić.

Na Pravnom fakultetu izučavaju se pravne nauke, kako apstraktnopravne (teorijskopravne), tako i konkretnopravne (pozitivnopravne). U tom smislu, nastava predstavlja svojevrstan spoj teorije i prakse, s tim što je studijskim programom iz 2017. godine za pozitivnopravne predmete predviđena i praktična nastava kao obavezna.

„Na Pravnom fakultetu ne izučavaju se isključivo pravne nauke već i strani jezici i pomoćne nauke, koje studentima obezbjeđuju spoznaju i drugih disciplina koje su blisko povezane sa pravom, tako da možemo kazati da se studijski program Pravne nauke odlikuje multidisciplinarnošću koja studentima obezbjeđuje valjano razumijevanje nastavne građe“, smatra Dokić.

ERASMUS + PROJEKAT UNAPREĐENJA KAPACITETA PRAVNOG FAKULTETA

 

Pravni fakultet je u toku poslednje tri godine provodio Erasmus + projekat pod nazivom “Unapređenje kapaciteta Pravnog fakulteta UCG – revizija kurikuluma, podsticanje međunarodne saradnje i unapređenje ljudskih, tehničkih i bibliotečkih resursa” – CABUFAL.

„U toku ovog projekta realizovano je šest studijskih posjeta partnerskim institucijama iz inostranstva, u koje su bili uključeni skoro svi profesori i saradnici u nastavi na Pravnom fakultetu. U okviru studijskih posjeta, jedna od ključnih aktivnosti bila je unapređenje nastavnih metoda, tako da su profesori imali priliku da pirsustvuju predavanjima svojih inostranih kolega, i upoznaju se sa savremenim metodama rada koje se primjenjuju na ovim institucijama, u cilju uključivanja praktičnih aspekata u obrazovanje pravnika. Profesori su imali i priliku da razgovaraju sa svojim kolegama i razmijene iskustva o primjeni konkretnog metoda, teškoćama koje tu primjenu prate, kao i sistemima koji olakšavaju savladavanje gradiva. U okviru ovog projekta prostorije Pravnog fakulteta su opremljene interaktivnim projektorima, koji su u svakodnevnoj upotrebi u realizaciji nastave“, navodi Dokić.

1 komentar

  1. Ako nisi tatin i mamin sin, kao mnogi sa prava (bilo da je rec o diplomi ili zaposlenju) – savet: ne prilazi,vec u sirokom luku zaobilazi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com