OVO NIKADA NIJE URADIO NIJEDAN AMERIČKI PREDSJEDNIK: Tramp se sreo sa Kimom i prešao na tlo Sjeverne Koreje! - Volim Podgoricu

OVO NIKADA NIJE URADIO NIJEDAN AMERIČKI PREDSJEDNIK: Tramp se sreo sa Kimom i prešao na tlo Sjeverne Koreje!

Američki predsjednik Donald Tramp sletio je danas u demilitarizovanu zonu koja razdvaja Južnu i Sjevernu Koreju, gdje se sastao sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong-unom.

Tramp je posle kratkog rukovanja prešao granicu i ušao na tlo Sjeverne Koreje što nijedan američki predsjednik nije uradio do sada. Nakon toga, Kim je prešao na južnoameričku stranu.

“Ovo je istorijski trenutak. Preći ovu liniju je bila velika čast”, izjavio je Tramp dodavši da je ovo i veliki dan za cio svijet.

 

“Lijepo je vidjeti te ponovo, nisam očekivao da ću te ovde vidjeti”, poručio je Tramp Kimu.

FOTO: EPA

Koliko je ovo nevjerovatan sastanak dokazuje i podatak da je ovo zaista bio iznenadni susret. Za susrete ovakvog kalibra, pogotovo u demilitarizovanoj zoni, mjesecima se radi na njihovoj pripremi.

FOTO: EPA

Dva lidera će potom imati sastanak na sjevernokorejskoj strani, a pretpostavlja se da će nastaviti da razgovaraju o denuklearizaciji.

Iz Pjongjanga je ranije saopšteno da je Kim prihvatio Trampov predlog za sastanak u pograničnom selu Panmundžom.
Uoči samog sastanka sa Kimom, južnokorejski predsjednik je to nazvao “istorijskim promjenama”.

Tramp je u svom stilu izjavio da je posjeta demilitarizovanoj zoni pripremana mjesecima unazad, a da je on onda odlučio da pozove i Kima.

FOTO: EPA

“Pomislio sam, zašto ga ne bih pozvao, da se sretnemo. Mi gajimo veliko poštovanje jedan prema drugome”, rekao je.

FOTO: EPA

Tramp je posjetio američke trupe i korejske trupe, kao i stražarske osmatračnice koje nadgledaju demilitarizovanu zonu gdje je naglasio da je ova oblast bila “veoma, veoma opasna”, ali se to promijenilo otkad su započeti pregovori sa kim Džong-unom.

“Posle našeg prvog sastanka, opasnost je prošla”, rekao je Tramp.

Američki vojnici su predsjedniku Trampu poklonili opremu za golf, znajući da je on ljubitelj ovog sporta.

Nakon toga, Mun Džae-in i Donald Tramp su se simbolično potpisali na jednom zidu, što je uobičajeno za sve visoke zvaničnike koji su u posjeti zoni između dvije Koreje.

212 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com