Crnogorski ponos – Mario Hodžić - Volim Podgoricu

Crnogorski ponos – Mario Hodžić

Bio je kadetski prvak svijeta, pa juniorski šampion Evrope. Seniorske medalje počeo je da sakuplja u Izmiru prije dvije godine osvojivši bronzu na Evropskom prvenstvu, na šampinatu Starog kontinenta u španskoj Gvadalahari početkom ove godine stigao je do srebra, da bi krajem juna na Evropskim igrama u Minsku još jednim srebrnim odličjem ponovo dotakao visine.

Mario Hodžić. Crnogorski ponos. Osvajač jedine medalje za našu zemlju na kontinentalnim igrama. Sa svojih 19 godina sadašnjost i budućnost karatea.

“Žao mi je što medalja nije bila zlatna, što se naša himna nije čula, jer je to san svakog sportiste. Ipak, zadovoljstvo mi pričinjava to što sam nastavio u kontinuitetu da osvajam medalje”, kaže Hodžić na konferenciji upriličenoj u prostorijama Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Činjenica da karate gubi status olimpijskog sporta nakon Igara u Tokiju ne opterećuje ga previše, na kraju krajeva može samo da predstavlja dodatni motiv za rad i sakupljanje bodova koji bi mu omogućili da uhvati voz za zemlju izlazećeg sunca.

Čeka me pauza, saniranje povrede, a od septembra turniri Premijer lige, gdje se prikupljaju bodovi i juri olimpijska norma. Sljedeće godine je Evropsko prvenstvo, nadam se da ću osvojiti zlato i izboriti put u Tokio, što je primarni cilj”, naveo je Hodžić.

Prvi čovjek Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović ponovio je da nije iznenađen uspjehom Hodžića.

“Iskreno, očekivao sam ovakve stvari od Marija. Iako je mlad, a i najmlađi penzioner kod Hodžića, pravi velike rezultate i ovom medaljom nas je izuzetno obradovao i zaokružio naš boravak u Minsku”, ističe Simonović i dodaje:

“Nadam se da će ovaj rezultat biti dobra najava za Tokio i za njega, ali i za Marinu i druge karatiste koji dolaze. Žao mi je, jer dolazim iz tog sporta, a i zbog uspjeha koji karate kod nas ima već dugi niz godina, što se već u Parizu 2024. karate briše iz porodice olimpijskih sportova. Mislim da je to velika šteta”.

Crna Gora je na Evropskim grama u Minsku nastupila sa svega 10 sportista. Zbog čega?

“To je pitanje za saveze, zbog čega se na ovako velikim takmičenjima ne okupjaju najbolji. To bi bila dobra praksa za ubuduće, jer velika takmičenja donose rezultatske benefite svima. Ipak, i pored malo sporista mislim da je Minsk bio lijepo iskustvo za nas, imali smo korektan nastup džudista, učesnike u streljaštvu, gdje nas je prijatno nastupom iznenadila Mina Šibalić na koju treba obratiti pažnju, streličarstvu i boksu”, poruka je Simonovića.

Ponosni na rezultat Hodžića su naravno i svi u Karate savezu Crne Gore.

“Na posljednjoj konferenciji pred put u Minsk najavili smo medalju, ali ne kao rezultat trenutnog raspoloženja ili emocije, već kao najavu iz ugla ozbiljnog i kvalitetnog rada koji se odvija na nivou svih klubova. Imamo 1.200 članova i stvaramo ozbiljne rezultate. Smatram da kao takvi zaslužujemo veću pažnju u smislu kategorizacije sportova. Mi nijesmo u prvoj kategoriji, a po međunarodnim rezultatima smo daleko ispred svih”, riječi su predsjednika ove asocijacije Ivana Krstajića, koji se zahvalio COK-u i Ministarstvu sporta na podršci.

Krstajić je poručio da je uvjeren da će karate imati makar jednog predstavnika na OI u Tokiju”, a slično razmišlja i selektor boraca Slobodan Vlahović.

“Ako sva takmičenja ispratimo na pravi način, Tokio je naš. Polovina ove 2019. godine je zaista istorijska za karate. Osvojili smo tri velike medalje (dva srebra Hodžića, uz bronzu Nemanje Malovića sa EP u Gvadalahari), plus zlato Marine Raković iz Istanbula sa Premijer lige. Fenomenalno”, kaže Vlahović i vraća se na 30. jun i finalnu borbu Hodžić-Marseka.

Bilo je izuzetno teško izboriti sam plasman na Evropske igre, da ne govorim o osvajanu medalje. Možda je moglo biti i zlato, ali splet nekih okolnosti, kao i povrede uticale se na rezultat. Mislim i sada da je Mario kvalitetniji borac od Italijana, ali…”.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com