ALARMANTNO: Djeca u CG do droge dolaze za POLA SATA, 16 odsto se drogira u ŠKOLI - Volim Podgoricu

ALARMANTNO: Djeca u CG do droge dolaze za POLA SATA, 16 odsto se drogira u ŠKOLI

Učenici u Crnoj Gori u većoj mjeri koriste ilegalne (teške) droge od vršnjaka u državama Evropske unije, dok 16 odsto njih uživa psihoaktivne supstance u obrazovnim ustanovama, pokazalo je istraživanje Ombudsmana „Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori”, prenosi Dan.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 1.000 ispitanika (342 iz 37 osnovnih i 658 ispitanika iz 25 srednjih škola), predstavila je zamjenica zaštitnika za prava djece, mladih i socijalno staranje Snežana Mijušković.

“Rezultati pokazuju da marihuanu koristi više od 11 odsto učenika, dok preko osam procenta učenika u prosjeku koristi teške droge. Preko 25 odsto učenika iznosi stav da je do droge, ukoliko se želi doći, potrebno od trideset minuta do nekoliko sati, što je indikacija visokog stepena dostupnosti. Srednjoškolci i oni koji žive u centralnom regionu mogu mnogo brže doći do droge u odnosu na referentne grupe u istoj kategoriji, dok 16 odsto učenika tvrdi da se nedozvoljene supstance često konzumiraju u školi. Učenici rjeđe zapažaju slučajeve dolaska u školu pod dejstvom alkohola nego što zapažaju korišćenje narkotika u školama”, kaže Mijušković.

Takođe, dodala je da je razlika između učenika i učenica kada je riječ o korišćenju teških droga zanemarljiva, ali i da su razlike između osnovne i srednje škole između razreda veoma male.

“U centralnom regionu učenici koriste teške droge nešto češće nego u ostala dva regiona, dok je značajno veći stepen zloupotrebe teških droga u Nikšiću u odnosu na ostale opštine”, saopštila je ona.

Od alkoholnih pića u najvećem procentu konzumiraju se pivo, vino i žestoka pića.

Mijušković je kazala da djevojčice u većoj mjeri konzumiraju vino, a dječaci u najvećem procentu piju pivo. Prema njenim riječima, razlike postoje i u odnosu na regiju u kojoj učenici žive, te se u centralnom regionu više pije pivo, na primorju vino, a na sjeveru žestoka pića.

“Posmatrano po kategorijama učenika, u skladu sa očekivanjima, sve vrste nepoželjnog ponašanja su izraženiji kod srednjoškolaca i učenika, nego kod osnovaca i učenica”, navela je Mijušković.

 

Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com