MILU RAMPA ZA GRADNJU 42 VILE U BUDVI? - Volim Podgoricu

MILU RAMPA ZA GRADNJU 42 VILE U BUDVI?

Predsjednik države Milo Đukanović neće moći da gradi na placu od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, koji je u vlasništvu njegove kompanije „Global Montenegro“, ukoliko odbornički saziv lokalnog parlamenta stavi van snage Detaljni urbanistički plan „Potkošljun“.

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović prihvatio je predlog šefa odborničkog kluba DF-a Đorđija Pribilovića i u dnevni red skupštinskog zasjedanja, zakazanog za 22. jul uvrstio i odluku o stavljanju van snage planskog dokumenta.
Nakon što je odložena sjednica, koja je trebalo da bude održana početkom juna, sada je postignut dogovor o njenom održavanju, a Radović je u prethodno utvrđeni dnevni red uvrstio i odluku o stopiranju planskog dokumenta.

Riječ je o planu koji je donijet prije 11 godina i koji urbanizuje jednu od najvećih građevinskih prostora u Budvi – kompletno naselje ispod brda Košljun.
Zemljišni kompleks koji firma Đukanovića i njegovog poslovnog partnera i kuma Vuka Rajkovića posjeduje nalazi se na samom obodu koji tretira planski dokument.
Ukoliko bude stavljen van snage, to bi značilo da se za taj prostor do donošenja novog planskog dokumenta zabranjuje gradnja i izdavanje bilo kakvih papira. Novim zakonom u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja je izrada planskih dokumenata.
Važećim planom, Opština je još davne 2008. Đukanoviću, samo godinu nakon što je kupio zemlju od staromještana, ucrtala kompleks od 42 vile, koji objedinjuje 150 apartmana.
Planskim rješenjima aktuelnom lideru DPS-a je dozvoljeno da izgradi vile maksimalnih šest etaža – suteren, prizemlje i četiri sprata, čija ukupna bruto -građevinska površina ne smije da bude veća od 27.591 kvadrata.
Vile su uglavnom jednospratne do četvorspratnih i kaskadno se spuštaju niz strminu, koju obuhvata plac. Tik uz Đukanovićev plac, na zemlji prvih komšija, ucrtana je desetospratna garaža, sa dodatne tri podzemne etaže.
Đukanovićeva i Rajkovićeva firma kupila je plac 2007. kreditom Prve banke od 3,1 milion eura. Tada je osnivač firme bio samo Rajković, a Đukanović je postao suvlasnik u februaru naredne godine. Firma je istog mjeseca uzela kredit od pet miliona od Hipo alpe adria banke, kada je na njenom čelu bio Petar Ivanović, nekadašnji ministar poljoprivrede. Đukanović je kasnije kazao da su kvadrat placa plaćali 200 eura.
U međuvremenu, to zemljište je urbanizovano, čime je kvadrat placa preko puta hotela “Park” dobio na cijeni. Prodaju zemlje u Budvi Đukanović je najavio u aprilu 2013, ali do danas ona nije mijenjala vlasnike, iako je na pojedinim sajtovima za prodaju nekretnina plac nuđen po cijeni od 14 miliona eura.
Opština je prije dvije i po godine uradila izmjene i dopune DUP-a „Potkošljun“, ali joj Ministarstvo održivog razvoja i turizma ponovo odbilo da izda saglasnost. Resor ministra Pavla Radulovića u januru 2017. nije dao zeleno svjetlo na planski dokument jer, kako je navedeno, prilikom izrade izmjena i dopuna DUP-a nije postupljeno u skladu sa prethodnim primjedbama Ministarstva.
Još 2016. isto ministarstvo na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović odbilo je da da saglasnost na izmijenjeni planski dokument, jer je Opština kako su naveli 330 hiljada kvadrata stambeno-poslovnog prostora više nego što je to planom višeg reda predviđeno.
Ministarstvo, dok je njim upravljao Gvozdenović, odbilo je gotovo sve planske dokumente koje je Opština Budva dostavila na sagalsnost – čak šest njih je odbijeno zbog nerazumnih ucrtavanja stambeno-poslovnih i apartmanskih objekata.
Osim DUP-a Potkošljun, zeleno svjetlo nijesu dobili ni Lokalna studija lokacije “Potkošljun”, DUP-ovi „Sveti Stefan“, „Rozino I“, „Rozino II“, kao i Urbanistički projekat „Turističko naselje Smokvica“. Gvozdenović je jedino aminovao DUP “Buljaricu I”.
Radulović je nakon što je preuzeo funkciju ministra odobrio planski dokument za Smokvicu, gdje je planirana gradnja turističkog naselja.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com