U CG zdravstvenim ustanovama porastao broj infekcija tokom bolničkog liječenja - Volim Podgoricu

U CG zdravstvenim ustanovama porastao broj infekcija tokom bolničkog liječenja

U crnogorskim zdravstvenim ustanovama za prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 265 bolničkih infekcija, dok ih je u 2014. zabilježeno svega 28.

Iako je posljednjih godina evidentan porast, u Institutu za javno zdravlje za Pobjedu kažu da je uzrok bolji nadzor i prijavljivanje. Tokom 2018. registrovane su 443 bolničke infekcije bez ijednog smrtnog ishoda. Godinu ranije bilo ih je 332, 2016. 195, u 2015. zabilježeno je 155, a u 2014. 28.

To ne znači da je ranije bilo manje infekcija, a sada više, već da se način prijavljivanje može okarakterisati boljom pravovremenošću i tačnošću podataka, kao jačanjem kapaciteta medicinskog kadra i timova u bolnicama – smatraju u Institutu.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je saopštila da su rezultati samoprocjenjivanja kapaciteta za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija u Crnoj Gori pokazali da u većini bolnica ne postoji sistematski nadzor nad širenjem bakterija, kao i da se u velikom broju bolnica ne sprovodi monitoring procesa i indikatora i ne vodi računa o higijeni i metodama pranja ruku. S druge strane, iz Ministarstva zdravlja su tada istakli da najvažniji propisi za kontrolu i suzbijanje bolničkih infekcija nijesu donešeni, te da je na nacionalnom nivou pripremljen Nacionalni pravilnik za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija koji je trenutno na usklađivanju sa zakonodavstvom.

Iz Instituta objašnjavaju da je bolnička infekcija, infekcija pacijenta ili osoblja nastala u vezi sa zdravstvenim procedurama, liječenjem ili drugim postupcima, a kao rezultat reakcije organizma na prisustvo uzročnika zarazne bolesti, koja nije bila prisutna niti je pacijent bio u inkubaciji prilikom prijema.

“Uzročnici bolničkih infekcija mogu biti gotovo svi mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Vrste bakterija su se vremenom mijenjale zavisno od primjene antibiotika te uvođenjem novih dijagnostičkih i terapijskih, često invazivnih procedura, a njihova važna karakteristika je pojava otpornosti na antibiotike kao i na dezinfekciona sredstva”, naveli su iz Instituta.

Odjeljenja gdje najčećće nastaju bolničke infekcije, prema njihovim riječima su jedinice intenzivnog liječenja i njege hirurškog i internističkog profila, neonatalna i pedijatrijska odjeljenja, zatim odjeljenja za opekotine, transplantaciju, kardiohirurgiju, neurohirurgiju, vaskularnu hirurgiju, ortopediju, traumatologiju, urološka odjeljenja, kao i za hemodijalizu te onkološka i hematološka odjeljenja.

Infekcije urinarnog sistema su najčešće i čine više od 40 odsto svih bolničkih infekcija, a glavni faktor rizika njihovog nastanka je dugotrajna kateterizacija mokraćne bešike.

Na drugom mjestu su infekcije hirurških rana koje su moguće nakon svakog hirurškog zahvata. U ovu grupu svrstavamo nastanak infekcije na mjestu operacionog polja, do 30 dana nakon operacije ili do godine nakon operacije ako je postavljen implantat – objašnjavaju iz IJZ. Bolničke pneumonije su, kažu iz ove zdravstvene ustanove, na trećem mjestu po učestalosti, a stopa smrtnosti je i do 55 odsto. Bakterijemija i sepsa su bolničke infekcije krvi javljaju se sa učestalošću od dva do šest odsti i smrtnost im je vrlo visoka, od 25 do 50 odsto. Iz Instituta za javno zdravlje ističu da je za sprečavanje i suzbijanje širenja bolničkih infekcija između ostalog ključno sprovođenje sanitarno-higijenskih postupaka pri radu, kao i sterilizacija opreme i pribora za medicinske postupke.

Posebno osjetljive grupe bolesnika koje, po pravilu, imaju teži tok i neizvjesniji ishod bolničkih infekcija su pacijenti na kojima su izvedene složene hirurške intervencije, kao i oni sa oslabljenim imunitetom, odnosno koji imaju mijelom, nefrortski sindrom, leukozu, HIV infekciju, maligni tumor.

“Osjetljivi su i nedonoščad, novorođenčad i dojenčad, osobe starije od 60 godina, pacijenti s opekotinama, pacijenti u jedinicama intenzivnog liječenja i njege, pacijenti na hemodijalizi, pacijenti izloženi drugim invazivnim zahvatima, te infektološki pacijenti”, naveli su iz Instituta.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com