Home / Najčitanije / Đukanović: Sa Vučićem se čujem mnogo češće nego sa Tačijem

Đukanović: Sa Vučićem se čujem mnogo češće nego sa Tačijem

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da je šansa Zapadnog Balkana evropska integracija i da bez toga nema ekonomskog i demokratskog razvoja.

On je u u intervju BN TV, na pitanje da li se više čuje sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili Kosova Hašimom Tačijem, odgovorio “Sa Vučićem i to mnogo češće”.

Ističe da su to prijateljski razgovori.

“To su razgvori dva državno odgovorna čovjeka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima, ali je ono prihvatljivo zato što je podrazumijevajuće da i jedan i drugi, i svaki sljedeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa sviješću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je interes regiona da Evropa bude naša zajednička kuća, koja će biti konkuretna sa drugim velikim silama.

“Mi svjedočimo globalnoj političkoj i bezbjednosnoj prekompoziciji i treba da budemo zainteresovani da Evropa sačuva konkurentnost”, kazao je Đukanović.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana, Đukanović kaže da se dosta trošilo neracionalno vrijeme i da smo došli u situaciju da su interes za ovaj prostor pokazali i drugi globalni igrači, koji imaju svoje legitimne interese.

“Zapadni Balkan mora biti civilizacijski, kulturološki, ekonomski dio Evrope. EU mora biti lokomotiva koja će to da povuče”, kazao je predsjednik, navodeći da se na tom putu posustalo i da je došlo do obnove loših politika kojima smo svjedočili devedetih godina.

“Pad entuzijatizma za proširenje EU dovelo je do pooštrenih kriterijuma i uslova za ulazak u EU”, kazao je.

On naglašava da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu u evropskim i evroatlanskim integracijama, što je Crna Gora prepoznala ranije i na tom putu u odnosu na druge je u odmakloj fazi.

“Odnosi sa Srbijom nisu zahladili, ali nisu kao što su bili ranije”

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da oni nisu zahladili, ali nisu kao što su bili ranije.

“Nisu zahladili naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija”, kazao je Đukanović.

Priznaje da je došlo do promjene u tim odnosima.

“Nije bilo tako davno kada su i sa jedne i sa druge adrese stizale poruke o odličnim međudržavnim odnosima, da bi danas, bez velike udubljenosti nego analizirajući samo ono što su političke javne poruke i ono što je uređivačka politika većine medija mogli da zaključimo da ti odnosi više nisu tako dobri kao što su bili u prethodnom periodu”, rekao je.

Razlog vidi u tome što je, po njemu, otvoren prostor za obnovu, kako kaže, jako pogrešnih, nakaradnih teza koje su dovele do ugrožavanja vitalnih vrijednosti svih naroda koji su živjeli na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

Upitan na koje teze misli, kaže da postoje ambicije određenih država u regionu da uređuju prava svojih sunarodnika u drugim državama.

“To je bio razlog za rat devedetih… i to je rodilo pogubne ideje koje su dovele do rata…”, podjsetio je crnogorski predsjednik.

Što se tiče priznanja Kosova, Đukanović kaže da je tu odluku donijela suverena država Crna Gora na bazi sopstvene procjene onog što su regionalni interesi.

“Naša procjena je da je najvažniji regionalni interes stabilnost. Saglasno tome, mi smo zaključili da nećemo doprinijeti stabilnosti ako žmurimo pred realnošću. Tu odluku smo donijeli ne želeći da radimo na štetu Beograda ili u korist Prištine”, kazao je Đukanović i naveo da je o tome upoznao i tadašnje zvaničnike u Beogradu.

BN

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com