Home / NOVOSTI / Ublažena organičenja za trgovinu sa Huavejem

Ublažena organičenja za trgovinu sa Huavejem

Administracija Donalda Trampa pojasnila je kako planira ublažiti ograničenja za američke kompanije koje trguju sa Huavejem.

Američki zvaničnici izjavili da će kineski tehnološki gigant ostati na crnoj listi Ministarstva trgovine SAD-a, ali da će licence za trgovinu sa ovom kompanijom biti izdate pod određenim okolnostima.

Huavej je na američku crnu listu stavljen u maju ove godine, što znači da američke kompanije ne mogu kineskom gigantu prodavati tehnologiju bez odobrenja vlade.

U govoru koji je juče objavio “New York Times”, američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros izjavio je da će njegovo odjeljenje izdavati licence tamo gdje ne postoji prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD-a.

Direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće, Leri Kudlou, izjavio je da su SAD “otvorile vrata i malo popustile” kada je riječ o zahtjevima za licenciranje prema Ministarstvu trgovine SAD-a.

On je dodao da američka vlada neće kupovati Huavejeve dijelove i proizvode. Kako piše “Financial Times”, Kudlou je takođe upozorio kako je namjera da popuštanje zahtjevima traje ograničeni vremenski period, stvarajući mogućnost da se ograničenja mogu ponovno nametnuti ako trgovinski razgovori posustanu.

Podsjećamo, Tramp je nakon prošlomjesečnog sastanka s kineskim predsjednikom Ksi Đinpingom kazao kako će dvije zemlje nastaviti njihove trgovinske razgovore.

Međutim, i dalje ostaje pitanje o tome koje komponente ili tehnologija Huaveja predstavljaju prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com