Bojana Lakićević Đuranović ide na SUD ČASTI zbog plagiranja naučnog rada - Volim Podgoricu

Bojana Lakićević Đuranović ide na SUD ČASTI zbog plagiranja naučnog rada

Vijeće Pravnog fakulteta odlučilo je juče da pokrene postupak utvrđivanja akademskog integriteta vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović zbog toga što je krajem 2018. godine, specijalistički rad svog studenta Đorđija Drinčića objavila u beogradskom časopisu “Pravni život” kao svoj naučni rad.

To znači da će Pravni fakultet dostupnu dokumentaciju na dalje postupanje proslijediti Sudu časti Univerziteta Crne Gore.

Prema potvrđenim informacijama “Vijesti”, elektronska sjednica Pravnog fakulteta, po hitnom postupku, zakazana je u četvrtak, a članovi Vijeća (njih 30, svi sa pravom glasa) imali su mogućnost da se o Lakićević Đuranović izjasne do juče u podne.

Čak 24 člana Vijeća glasalo je za to da se ispita akademski integritet te vanredne profesorice, odnosno da li se ogriješila o profesionalnu etiku, objavljujuci tuđi rad pod svojim imenom.

Tako će Vijeće PF–a, na čijem je čelu Aneta Spaić, proslijediti dokumentaciju, uključujući i analizu Centra za građansko obrazovanje (CGO), Sudu časti, koji će odlučivati u skladu sa Etičkim kodeksom UCG–a iz 2015.

CGO je početkom sedmice od Rektorata UCG–a, PF–a, Suda časti, ali i Naučnog odbora UCG–a tražio da se utvrdi da li je Lakićević Đuranović postupkom ugrozila akademski integritet i ogriješila se o akademsku etiku.

Rektorat je, prema saznanjima “Vijesti”, dopise CGO samo proslijedio Pravnom fakuktetu.

Osnovno državno tužilaštvo ranije je potvrdilo da kontroliše navode iz krivične prijave CGO protiv Lakićević Đuranović.

Pravnik Đorđije Drinčić u junu 2018. odbranio je svoj specijalistički rad “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU”, a Lakićević Đuranović ga je, pola godine kasnije, objavila u “Pravnom životu” pod svojim imenom i nazivom “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU – primjeri iz prakse”.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević kazala je juče “Vijestima” da ta NVO pozdravlja odluku Vijeća Pravnog fakulteta “jer je to bila jedina ispravna odluka koja se mogla donijeti”.

“Sada je na potezu rektor UCG Danilo Nikolić i predsjednik Suda časti Boris Vukićević, koji imaju već sužen prostor za izmicanje od ‘slona u staklenoj sobi’ sa kojim su suočeni danima. U normalnim okolnostima, rektor bi prvog dana, kad je dobio informaciju od nas o ovom slučaju, pokrenuo čitavu proceduru. Umjesto toga rektor je pokušao ‘vruć krompir’ da prebaci dekanici Pravnog fakulteta i dobro je da su mu i ona i većinsko akademsko osoblje ovako uzvratili, jer to može biti i najava jedne nove faze na Pravnom fakultetu, koji je do sada bio prepoznat po skandalima koji su se stavljali pod tepih. Očekujemo sada da konačno svjedočimo i nekom odgovornom pristupu od rektora Nikolića. Ako rektor i predsjednik Suda časti nijesu kadri da stave adekvatnu tačku na ovaj slučaj primjenom postojećih etičkih mehanizama na UCG, onda oni treba da podnesu ostavku”, kazala je Uljarević.

 

Izvor Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com