“Rad Bojane Lakićević-Đuranović NIJE PLAGIJAT, objasniću Tužilštvu METODOLOGIJU pisanja naučnih radova” - Volim Podgoricu

“Rad Bojane Lakićević-Đuranović NIJE PLAGIJAT, objasniću Tužilštvu METODOLOGIJU pisanja naučnih radova”

Stiven Hoking je rekao “najveći neprijatelj znanja nije neznanje nego iluzija da znamo”. Jedna od veoma čestih metoda u pisanju radova je meta-analiza koja sublimira rezultate iz različitih radova, pri čemu nastaje novi rezultat. Povodom poziva CGO želim istaći da nemam nikakvih problema da i Tužilaštvu objasnim metodologiju pisanja naučnih radova, predmet koji inače predajem, poručio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Vladimir Pešić u reakciji na saopštenje Centra za građansko obrazovanje.

Naime, nakon Pešićevog pojašnjenja da rad profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević-Đuranović, objavljen u srpskom časopisu “Pravni život”, nije naučni plagijat, nevladina organizacija CGO je u saopštenju navela da je ova Pešićeva izjava “zlata vrijedna”, te su pozvali studente da uporede radove sa radovima svojih profesora, možda tu budemo imali i novih zanimljivih slučajeva.

“Pozivamo i Tužilaštvo da ispita navode profesora Pešića da slučaj Lakićević-Đuranović nije usamljen, već da postoji ustaljena praksa takvog rada i da shodno tim njegovim saznanjima i dokazima postupe dalje u procesuiranju tih lica. Želimo da vjerujemo da će Pešić biti savjestan svjedok i javno uopšten saopšten navod i kao naučnik poduprijeti dokazima pred tužilaštvom”, naveli su iz CGO.

Tim povodom, Pešić je pozvao građane da sami na internetu provjere sve njegove radove

“Svaki građanin može ukucati na internetu nekoliko ključnih riječi kao Vladimir Pešić i ResearchGate i dobiće listu onoga što sam kao naučnik i profesor uradio u posljednjih 20 godina. To se može uraditi i za ostale profesore na Univerzitetu Crne Gore. Kad pokušate da otkrijete šta su objavili i uradili ovi „eksperti” čiji je prvi i jedini posao bio staž u nevladinim organizacijama, nećete naći ništa, odnosno što bi rekao jedan naš profesor (da citiram) „naći ćete samo maglu””, istakao je Pešić.

To je, kako navodi, mišljenje većeg dijela akademske zajednice, da CGO svojim aktivnostima nije doprinio, niti doprinosi da se pitanje plagijarizma u Crnoj Gori, kao i na Univerzitetu sagleda na konstruktivan način i da se predlože rješenje koja bi bila na dobrobit i društva i Univerziteta.

“Žali bože grantova što su dobili. To najbolje ilustruje poziv CGO studentima da kontrolišu radove profesora da im „oni” nijesu nešto uzeli iz „njihovih” radova! Seminarski i diplomski radovi su dio nastavnog procesa u kome studenti stiču akademske i naučne vještine kroz direktan pristup sa profesorima koji su prošli različite stepenice u svojim akademskim karijerama (od doktorata pa do izbora u zvanja) što je zahtijevalo i zahtijeva ogroman rad i odricanje, a što javnost u Crnoj Gori često zaboravlja”, napominje Pešić.

On podsjeća da je više puta ponovio da je jedini način rješavanja pitanja plagijarizma stalna edukacija na svim nivoima, a ne “kako to CGO doživljava kao “lov na vještice” što u maloj sredini uvijek ima pečat ličnog i jeftino g senzacionalizma”.

“Na kraju da se složim sa CGO, da ni ja nisam iznenađen njihovom reakcijom. Prije nekoliko godina sam napisao da se Crna Gora odavno našla u matriksu nekih nevladinih organizacija, koji samo sa slabim Univerzitetom koji treba prikazati u j avnosti kao nekompetentan, i pasivan, mogu da dođu do svojih grantova, do zagarantovanih mjesta u raznim vladinim komisijama, pa čak i do toga da svoje „ekspertsko” mišljenje pretvore u zakone kojim pokušavaju da regulišu pitanja nauke i akademizma na najznačajnijoj crnogorskoj instituciji, a to je bio i ostao i ostaće Univerzitet Crne Gore”, dodao je Pešić.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com