Home / NOVOSTI / MALI MILAN (8) NAGAZIO OTROVNU RIBU NA MORU: Riječ je o ovom opasnom stvorenju koje se krije u pijesku!

MALI MILAN (8) NAGAZIO OTROVNU RIBU NA MORU: Riječ je o ovom opasnom stvorenju koje se krije u pijesku!

Otrovna riba “dragon fish“ ili takozvani morski pauk mogla je da izazove ozbiljnije probleme Milanu Levkiću (8) iz Bora, koji je na ljetovanju u Grčkoj slučajno zgazio tek što je ušao u more.

Ova riba, koju Grci zovu “drakena” i koja inače živi u većim dubinama, ovog puta našla se u plićaku, a karakteristična je po tome što se skriva u pijesku, pa je gotovo nemoguće primjetiti je po ulasku u vodu.

 

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

– To se desilo poslednjeg dana našeg ljetovanja i to sat i po vremena prije polaska nazada u Srbiju – počinje priču Vesna, Milanova majka:

“Poželjeli smo da se okupamo na plaži prema Olimpiku, još jedanput prije odlaska. Samo što smo ušli u vodu Milan je počeo da plače kako ga užasno boli noga. Na trenutak sam pomislila da je možda zgazio neku školjku, jer krvi, gotovo, da nije bilo uopšte, samo se vidjela mala crvena tačkica na nozi. Međutim, sve više je počeo da plače i da vrišti i stalno je ponavljao kako ga užasno boli noga – priča Vesna Velinovski, Milanova majka.

 

FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK

Majka i sin su hitro izašli iz vode, a Vesna ističe da u prvi mah ništa nije djelovalo zabrinjavajuće.

– Na brzinu sam spakovala stvari, otišli smo do obližnjeg tuša, i kada sam mu pogledala nogu vidjela sam bijeli krug i dvije zelene tačkice, skoro kao ujed zmije. Spasilac nam je prišao i kazao da ćemo morati kod ljekara. Milan je sve vrijeme plakao tako da su mu i oči otekle. Noga je počela da crveni i da otiče – dodaje Vesna.

Vesna nije imala puno vremena za razmišljanje, već je sina odnijela do ljekara.

– Mogao je jedva da stane na petu, s obzirom na to da je ubod bio na stopalu ispod palca. Pokušavao je po malo da hoda, malo sam ga u rukama nosila, ali veći dio puta na leđima. Sve vrijeme nije prestajao da jauče od bolova – dodaje Vesna.

 

FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK

Po dolasku kod ljekara, doktori su odmah znali da je riječ o ovoj otrovnoj ribi.

– Prokuvali su vodu, sipali u lavor a onda kazali da tu drži nogu. Milan je ubrzo prestao da plače. Nekoliko puta su dolivali vruću vodu, kako bi bila topla sve vrijeme. Za pola sata potpuno je splasnuo otok, a onda je popio i lijek. Rekli su nam da još dva tri dana držimo nogu u toploj vodi i da pije lijek još nedelju dana – prepričava majka.

Ono što je moglo da bude opasno je to da 15 minuta do pola sata nakon uboda ove ribe može da nastupi gušenje, ali je srećom mališan na vrijeme dobio ljekarsku pomoć. Ona ističe da je spas u toploj vodi ili toplom kamenu jer je otrov koji ispušta “dragon fish” termolabilan.

– Sada kada smo se malo raspitali o tome, kažu da su to zaista jaki i nepodnošljivi bolovi i mogu misliti šta je sve osjetio dok nismo stigli kod ljekara – dodaje Velinovski.

Vesna priča da joj je i gazda vile u Paraliji u kojoj je boravila sa sinom, ispričao svoje iskustvo sa ovom otrovnom ribom.

– Rekao nam je da se prije mnogo godina i njemu desila slična situacija. Tada je ronio u moru, kada je rukom dotakao “dragon fish” . Od bolova, ruka mu je ostala savijena u pesnici sve do odlaska kod ljekara – dodaje Vesna.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com