Ima li država snage da se izbori sa problemima i zaštiti energetske potencijale? - Volim Podgoricu

Ima li država snage da se izbori sa problemima i zaštiti energetske potencijale?

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da Vlada nije dala koncesije za izgradnju novih hidroeletrana, već odgovorila na zahtjeve dostavljene prije uvođenja moratorijuma na energetske dozvole. Vlada Crne Gore je 11. jula dala koncesije za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) Štitska na dijelu vodotoka Štitske rijeke i Umska na dijelu vodotoka Umski potok.

Odgovarajući na pitanje samostalne poslanice Anke Vukićević ona je kazala da nije bilo davanja novih energetskih dozvola.

„Prije dvije godine donijeli smo odluku da nećemo prihvatiti nijedan novi zahtjev za davanje energetske dozvole. To su sve zahtjevi koji su bili u postupku prije ove odluke i koji su primljeni u 2015. i 2016. godini i mi smo bili dužni da po njima postupimo“, kazala je Sekulić i istakla da ekipe ministarstva obilaze teren i ragovaraju sa građanima koji se bune protiv izgradnje elektrana.

„To je kompleksan problem. Vjerujem da ćemo na jesen informisati Skupštinu o predlogu Vlade u slučaju politike malih hidroelektrana“, kazala je Sekulić.

Vukićević je kazala da je Vlada trebala da zaustavi izgradnju elektrana pa onda preispita dokumentaciju. Ona je upozorila da Vlada ne reaguje na protivljenje građana koji traže zaustavljanje uništavanje rijeka.

„Građani su postli svjesni svoje moći i njihova riječ mora se poštovati. Mi ćemo pokrenuti žalbu Ustavnom sudu na Zakon o energetici“, kazala je Vukićević.

Na pitanje Nikole Divanovića iz Demokratske partije socijalista (DPS) da li će država preuzeti odgovornost za realizaciju izgradnji mini hidro elektrana tamo gdje investitori imaju sve dozvole, Sekulić je kazala da od 55 predviđenih lokacija „postoji značajan broj onih gdje stanovnici žele da se izgrade“.

„Mi radimo na reviziji dokumentacije onamo gdje vidimo da postoje određeni problemi. Pokušavamo da ispravimo propuste ili obustavimo te projeke uz isplatu odgovarajuće štete koja sleduje investitore. Postoje zemlje u kojima postoje hiljade hidroelektrana, a politika njihovog razvoja je dobra ali u Crnoj Gori mora da prođe reformu“, kazala je Sekulić, dok je Divanović istakao da država mora da pomogne investitorima.

„Svjedoci smo protivljenju izgradnja mhe onamo gdje svi zakonski i drugi uslovi predviđaju jačanje energetskog potencijala . Ima li država snage da se izbori sa problemima i zaštiti energetski potencijala“, pitao je Divanović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com