U CG UPLOVIO BROD ZA ISTRAŽIVANJE UGLJOVODONIKA: Bušenje će se vršiti na ove dvije lokacije - Volim Podgoricu

U CG UPLOVIO BROD ZA ISTRAŽIVANJE UGLJOVODONIKA: Bušenje će se vršiti na ove dvije lokacije

Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje MAC Centaurus, uplovio je u crnogorske teritorijalne vode gdje će narednih desetak dana vršiti geofizička istraživanja u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Kako su saopštili iz Uprave za ugljovodonike, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o tim istražnim aktivnostima.

“Cilj ovog istraživanje je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla. Istraživanja će biti sprovedena na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti izvršeno istražno bušenje tokom naredne godine”, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Ova istraživanja biće vršena u dvije zone – prva zona istraživanja se nalazi na oko 16 km od obale i dubina mora u tom području je 69m. Druga zona istraživanja nalazi se na 20km udaljenosti od crnogorske obale na dubini mora od 96m.

“Na brodu MAC Centaurus nalazi se namjenska geofizička oprema, kao i oprema za batmetrijska ispitivanja. Istraživanja koja će biti izvedena primjenom geomagnetske metode, metode plitke refrakcije i upotrebom eho sonara imaju za cilj istraživanje fizičko-magnetskih karakteristika pri-površinskih sedimenata do dubine od 30tak metara ispod morskog dna”, kažu iz Uprave.

rtcg.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com