ČEKAJU NAS PAKLENE VRUĆINE: Stižu temperature preko 40 stepeni! Već izdata upozorenja, a evo šta čeka Crnu Goru (FOTO, VIDEO) - Volim Podgoricu

ČEKAJU NAS PAKLENE VRUĆINE: Stižu temperature preko 40 stepeni! Već izdata upozorenja, a evo šta čeka Crnu Goru (FOTO, VIDEO)

 

Početkom sljedeće nedjelje Zapadnu Evropu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature vazduha i do 43 stepeni Celzijusa, a vruć afrički vazduh pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka. Očekuje se da će u centralno-zapadnoj Evropi ići između 35 i 40 stepeni.

https://twitter.com/STEMeurope/status/1152206506399588352

Nakon kratkog predaha od vrućine koji je zahvatio Evropu prošlog mjeseca, novi toplotni talas stiže na stari kontinent.

Francuska, Velika Britanija, Španija, Portugal, Nemačka, Austrija, Nrveška i Holandija su opasnosti da budu pogođene visokim temperaturama.

I dok raste zabrinutost zbog visokih temperatura, neki delovi Zapadne Evrope se već bore sa sušom.

Meteo Frans, nacionalna agencija za vremensku prognozu u Francuskoj je takođe izdala upozorenja za novi toplotni talas, ali su naveli da prognoze nisu konačne.

Agencija je saopštila da će nastaviti da prati vremenske promjene i obrasce u narednim danima. Oni očekuju da će najveća temperatura u Francuskoj do utorka biti oko 35 stepeni Celzijusa. Potom će u srijedu i četvrtak rasti i do 40 stepeni.

Ova prognoza dolazi nekoliko nedjelja nakon što je Francuska obeležila najvišu temperaturu od 45,9 stepeni Celzijusa. Stotine vatrogasaca se prošlog meseca borilo sa šumskim požarima koji su bjesnijeli u južnom dijelu Francuske.

https://twitter.com/CleanCircleOrg/status/1152873147617697793

 

Vlasti u Parizu su uspostavile “hladne sobe” u opštinskim zgradama, otvorili su bazene za noćno kupanje i instalirali su dodatne česme za piće.

Posle rekordnih temperatura Francuska se suočava sa sušom koja smanjuje žetvu, izaziva nestašicu vode i šteti životinjama.

 

Svjetska meteorološka organizacija je saopštila da je 2019. godine na putu da bude najtoplija u odnosu na prethodne godine.

Nemačka, Francuska, Poljska i Češka su takođe zabeležile najvišu temperaturu u junu. U Španiji su se vatrogasci borili protiv najgorih požara u Kataloniji u poslednjih 20 godina.

I kod nas veoma toplo

Sjutra će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama ponegdje magla, a u popodnevnim satima uz umjeren ili pojačan razvoj oblačnosti lokalno kratkotrajno kiša ili pljusak i grmljavina. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, od sredine dana sjeverni i sjeveroistočni, krajem dana i tokom noći mjestimično umjeren do pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha 12 do 22, najviša dnevna 25 do 38 stepeni.

Podgorica: Sunčano i veoma toplo uz umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, krajem dana ili tokom noći umjeren do pojačan, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 22, najviša dnevna do 38 stepeni.

Pretežno sunčano i veoma toplo biće i u utorak. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama magla ili niska oblačnost. Vjetar povremeno umjeren, u jutarnjim i noćnim satima ponegdje pojačan, sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 12 do 25, najviša dnevna 23 do 37 stepeni.

Podgorica: Pretežno sunčano i veoma toplo. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 25, najviša dnevna do 37 stepeni.

2 komentara

  1. Nice post. I find out some thing more challenging on various blogs everyday. Most commonly it is stimulating to learn content off their writers and use a specific thing from their site. I’d choose to use some while using content on my small weblog regardless of whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link in your web blog. Many thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com