Home / NOVOSTI / Društvo / ČEKAJU NAS PAKLENE VRUĆINE: Stižu temperature preko 40 stepeni! Već izdata upozorenja, a evo šta čeka Crnu Goru (FOTO, VIDEO)
Foto VP

ČEKAJU NAS PAKLENE VRUĆINE: Stižu temperature preko 40 stepeni! Već izdata upozorenja, a evo šta čeka Crnu Goru (FOTO, VIDEO)

 

Početkom sljedeće nedjelje Zapadnu Evropu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature vazduha i do 43 stepeni Celzijusa, a vruć afrički vazduh pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka. Očekuje se da će u centralno-zapadnoj Evropi ići između 35 i 40 stepeni.

Nakon kratkog predaha od vrućine koji je zahvatio Evropu prošlog mjeseca, novi toplotni talas stiže na stari kontinent.

Francuska, Velika Britanija, Španija, Portugal, Nemačka, Austrija, Nrveška i Holandija su opasnosti da budu pogođene visokim temperaturama.

I dok raste zabrinutost zbog visokih temperatura, neki delovi Zapadne Evrope se već bore sa sušom.

Meteo Frans, nacionalna agencija za vremensku prognozu u Francuskoj je takođe izdala upozorenja za novi toplotni talas, ali su naveli da prognoze nisu konačne.

Agencija je saopštila da će nastaviti da prati vremenske promjene i obrasce u narednim danima. Oni očekuju da će najveća temperatura u Francuskoj do utorka biti oko 35 stepeni Celzijusa. Potom će u srijedu i četvrtak rasti i do 40 stepeni.

Ova prognoza dolazi nekoliko nedjelja nakon što je Francuska obeležila najvišu temperaturu od 45,9 stepeni Celzijusa. Stotine vatrogasaca se prošlog meseca borilo sa šumskim požarima koji su bjesnijeli u južnom dijelu Francuske.

 

Vlasti u Parizu su uspostavile “hladne sobe” u opštinskim zgradama, otvorili su bazene za noćno kupanje i instalirali su dodatne česme za piće.

Posle rekordnih temperatura Francuska se suočava sa sušom koja smanjuje žetvu, izaziva nestašicu vode i šteti životinjama.

 

Svjetska meteorološka organizacija je saopštila da je 2019. godine na putu da bude najtoplija u odnosu na prethodne godine.

Nemačka, Francuska, Poljska i Češka su takođe zabeležile najvišu temperaturu u junu. U Španiji su se vatrogasci borili protiv najgorih požara u Kataloniji u poslednjih 20 godina.

I kod nas veoma toplo

Sjutra će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama ponegdje magla, a u popodnevnim satima uz umjeren ili pojačan razvoj oblačnosti lokalno kratkotrajno kiša ili pljusak i grmljavina. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, od sredine dana sjeverni i sjeveroistočni, krajem dana i tokom noći mjestimično umjeren do pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha 12 do 22, najviša dnevna 25 do 38 stepeni.

Podgorica: Sunčano i veoma toplo uz umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, krajem dana ili tokom noći umjeren do pojačan, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 22, najviša dnevna do 38 stepeni.

Pretežno sunčano i veoma toplo biće i u utorak. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama magla ili niska oblačnost. Vjetar povremeno umjeren, u jutarnjim i noćnim satima ponegdje pojačan, sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 12 do 25, najviša dnevna 23 do 37 stepeni.

Podgorica: Pretežno sunčano i veoma toplo. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 25, najviša dnevna do 37 stepeni.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com