PODGORICA: Miloš Malović preminuo zbog nesavjesnog postupanja u Kliničkom centru? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Miloš Malović preminuo zbog nesavjesnog postupanja u Kliničkom centru?

Više državno tužilaštvo (VDT) odbacilo je krivičnu prijavu porodice pokojnog Miloša Malovića protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i nepoznatih lica zaposlenih u toj ustanovi na Odjeljenju grudne hirurgije. Odbrana je podnijela pritužbu Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Utvrđeno je da se radi o ljekarima Bojanu Milačiću, Obradu Vujadinovću i Ranku Miroviću koji su, prema tvrdnjama porodice, neadekvatno postavili neutralnu elektrodu električnog hiruškog noža na neubičajenom mjestu – gluteusnoj regiji, usljed čega je imenovani pacijent zadobio duboku i tešku opekotinu III-IV stepena zahvaćene regije tijela.

U pritužbi u koju je FOS imao uvid navodi se da su vještaci očigledno pokušali da sakriju povrede Malovića, te da pogrešno tvrde da tokom operacije pokojni Malović nije zadobio nikakvu opekotinu. Podsjećamo, u izvještaju ljekara specijaliste od 09.02.2017. godine piše da “promjene na koži glutealne regije i interglutealno koja klinička slika može odgovarati opekotini iako nejasan način nastajanja”.

Advokat Srđan Lješković ocijenjuje da doktori Ranko Lazović i Nemanja Radojević ne uzimaju u obzir ovaj Izvještaj ljekara specijaliste smatrajući da je isti nebitan.

Osim toga, VDT nije odredilo ni saslušanje oštećene porodice a na okolnosti njegovog otpuštanja i liječenja. Nisu saslušani ni pomenuti ljekari, a ni doktor Ilija Ašanin iz Opšte bolnice Nikšić.

Nalaz: Malović nije mogao umrijeti unutar jedne godine

Prema nalazu sudskog vještaka iz oblasti sudske medicine doktora Ivice Milosavljevića, do nastanka opekotine je jedino moglo doći od takozvane neutralne elektrode koja je sastavni dio cijelog sistema i koja je neadekvatno, tačnije nedovoljno dobro prislonjena na opečeni predio kože, a koja je inače neuobičajeno mjesto za plasiranje iste.

“Naime, zbog neadekvatno obezbijeđenog intimnog prislanjanja elektrode na kožu glutealnog predjela, došlo je do ekstremnog povišenja otpora u istoj, a što je dovelo do pretjeranog zagrijavanja pomenute elektrode (koja je izrađena od čelika) i nastanka duboke i teške opekotine trećeg i četvrtog stepena. U daljem toku ista je dovela do potpune nekroze kože, potkožnog mekog tkiva i mišića ove regije i infekcije, tipičnim izazivačnima bolničkih infekcija”, navodi se u zaključku nalaza ovog vještaka.

Vještak je decidan: Malović je morao biti liječen hiruški, antibioticima i svakodnevnim previjanjem sljedećenih osam mjeseci što je u potpunosti onemogućilo pravovremeno otpočinjanje primarne adjuvantne hemioterapije u daljem toku liječenja maligne bolesti pluća. Dodatnim slabljenjem njegovog imunog sistema dovodi do pojave novih čvorova malignog tkiva u plućima i metastaziranja u tkivo jetre, pa je svaka primjena hemioterapije postala kontraindikovana.

“Kako je od strane Konzilijuma za pluća predložena terapija sa T. Erlotinib za II ciklusa vrlo rano ispoljila svoje hematotoksično dejstvo, sada pokojni Miloš Malović bio je lišen svake dalje onkološke terapije što je vrlo brzo dovelo i do terminalnog pogoršanja maligne bolesti i smrti”.

Malovićeva primarna bolest dijagnosifikovana je kao Ib faza u kojoj možemo govoriti o vjerovatnoći petogodišnjeg preživljavanja koja je u konkretnom slučaju iznosila između 60 i 70 odsto i dalje sa neizvjesnim smrtnim ishodom.

“U svakom slučaju da je adjuvantna hemioterapija primijenjena na vrijeme i u cjelokupnom obimu, sigurno ne bi umro unutar jedne godine od operacije, odnosno imao bi velike izglede da preživi bar pet godina”,piše u zaključku nalaza.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com