UPOZORENJE: Srčane bolesnike NE LIJEČITI lijekom ADENURIC - Volim Podgoricu

UPOZORENJE: Srčane bolesnike NE LIJEČITI lijekom ADENURIC

Liječenje teških srčanih bolesnika lijekom Adenuric (febuksostat) treba izbjegavati osim u slučaju kada nijedna druga terapija nije odgovarajuća, preporuka je ljekarima proizvođača lijeka i crnogorske Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

Naime, kompanija Berlin-Chemie/Menarini Montenegro d.o.o., nosilac dozvole za lijek Adenuric (febuksostat), u saradnji sa crnogorskom Agencijom za ljekove obavijestila je putem pisma zdravstvene radnike o novim saznanjima važnim za bezbjednu primjenu tog lijeka, pišu Dnevne novine.

U kliničkom ispitivanju faze IV (studija CARES) kod pacijenata s gihtom i istorijom teže kardiovaskularne bolesti primijećen je, kako se navodi, znatno veći rizik od smrti zbog bilo kog uzroka i smrti povezane sa kardiovaskularnom bolesti kod pacijenata liječenih febuksostatom u poređenju s pacijentima liječenim alopurinolom.

“Liječenje febuksostatom kod pacijenata s postojećom težom kardiovaskularnom bolešću, kao što su infarkt miokarda, moždani udar ili nestabilna angina treba izbjegavati, osim ako nijedna druga terapija nije odgovarajuća”, navodi se u pismu ljekarima.

Studija je sprovedena u SAD-u, Kanadi i Meksiku na 6.190 pacijenata kod kojih je upoređivan kardiovaskularni ishod s febuksostatom u odnosu na alopurinol.

“Ukupno je 56,6 odsto ispitanika prijevremeno prekinulo liječenje u toku studije, a 45 odsto ispitanika nije dovršilo sve posjete u ispitivanju. Ukupno je praćeno 6.190 pacijenata za medijanu od 32 mjeseca, a medijana trajanja izlaganja bila je 728 dana za pacijente u grupi s febuksostatom i 719 dana u grupi s alopurinolom”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Primarni ishod velikih neželjenih kardiovaskularnih događaja (MACE) pojavljivao se sličnom učestalošću u obje grupe pacijenata, ali je u analizi pojedinačnih komponenti MACE-a kao i učestalosti smrti zbog bilo kojeg uzroka učestalost kardiovaskularnih smrti, kako se ističe, bila znatno viša s febuksostatom u poređenju sa alopurinolom.

Zato iz CALIMS-a apeluju na ljekare da svaku sumnju na neželjeno dejstvo lijeka Adenuric prijave Odjeljenju za farmakovigilancu CALIMS.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com