VATROGASCI SAVJETUJU: Prije odlaska na odmor isključite uređaje iz struje - Volim Podgoricu

VATROGASCI SAVJETUJU: Prije odlaska na odmor isključite uređaje iz struje

Šta sve u domaćinstvu može potencijalno uzrokovati požar? Vatrogasci savjetuju kako je u potkrovljima i podrumima dozvoljeno skladištiti samo sastojke koji nijesu zapaljivi i poljoprivredne proizvode, ali treba ostaviti nesmetan pristup svim dijelovima potkrovlja, posebno krovnim prozorima.

Osim toga, kako bi se zadržala sigurnost na visokom nivou, na kući treba redovno održavati dimnjake. Držite li u kući ili stanu opasnu ili zapaljivu materiju raspitajte se kod stručne osobe koji je najbolji način skladištenja.

Šporeti i hrana

Nestručno postavljene peći ili šporeti čest su izvor opasnosti od požara.

Takođe, hrana koja se kuva i peče bez nadzora, lako može zagorjeti i uzrokovati požar. Stoga, pazite tokom pripreme hrane, a kad ste završili provjerite je li sve ugašeno. Požari masti su najčešći uzroci kuhinjskih požara, poručuju vatrogasci. Goruća mast nikako se ne smije gasiti vodom, nego ju je potrebno ukloniti s pećnice i prekriti.

Mali kućanski aparati

Električna kuvala, aparati za kafu, čajne grijalice i slično uvijek se moraju postaviti na negorivu podlogu i najmanje na udaljenosti od pola metra od zapaljivih materija.

Grijaći dijelovi uronjenih kuvala moraju u cijelosti biti uronjeni u vodu.

Prije odlaska na posao provjeravate jeste li ugasili peglu? Provjerite dvaput i izbjegnite neželjene posljedice.

Masne krpe, stiropor, lak za kosu…

Stvari koje svi imamo kod kuće, poput krpa i papira natopljenih uljem ili mašću, hrpe starih računa ili novina za koje nismo sigurni trebaju li nam ili ne… sve to može biti opasno i itekako zapaljivo.

Kontrolisano odlažite otpad, tako da otpadni papir, baterije i PET ambalažu stavljate u za njih određene spremnike, a stiropor i motorna ulja u reciklažna dvorišta.

Lakovi za kosu i sredstva za čišćenje takođe mogu biti opasni i zapaljivi, pa ih nije dobro koristiti u blizini otvorene vatre ili uključenog fena, a s obzirom na to da lako mogu eksplodirati, nikada ih ne bacajte u vatru.

Vatrogasci upozoravaju na još jednu stvar – pepeo. Topli pepeo može biti opasan i zapaljiv i nakon 24 sata, koliko god mi bili uvjereni da je hladan, stoga ga je potrebmo odlagati isključivo u metalne kontejnere na otvorenom, nikako u smeće s ostalim otpadom iz domaćinstva, plastične kante ili papirnate kutije.

Prije odlaska na godišnji

Uključeni televizori isijavaju toplinu, pa u slučaju da vam je TV ugrađen u zid ili namještaj, osigurajte dovoljnu ventilaciju.

Između električnih uređaja i zidova razmak mora biti minimalno 10 cm. Odlazite li makar i samo na vikend, obvezno ih iskopčajte iz utičnica, poručuju vatrogasci.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com