Home / PG INFO / Aktuelno / PRVI PUT U KLINIČKOM CENTRU: Nova tehnika zračenja uspješno primijenjena

PRVI PUT U KLINIČKOM CENTRU: Nova tehnika zračenja uspješno primijenjena

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prvi put je uspješno primijenjena stereotaksična radioterapijska tehnika zračenja tumora na mozgu, koja omogućava da se oboljelima od karcinoma vrlo precizno i efikasno zrače i liječe tumorske promjene, dok je zdravo tkivo maksimalno pošteđeno.

Ovaj vid terapije pomoću većeg broja snopova ciljano i vrlo precizno na tumor usmjerava zračenje, uz maksimalnu poštedu ostalog zdravog tkiva.

Procedura se sprovodi u Klinici za onkologiju i radioterapiju KCCG, na linearnom akceleratoru, novom savremenom aparatu za zračenje, koji je nabavljen prošle godine, a čijom primjenom se obezbjeđuje jednako efikasno liječenje i rezultati kao na  aparatima gama nož, sajber nož ili X nož, zbog čega su se do sada pacijenti upućivali u zdravstvene centre van Crne Gore.

Načelnica Centra za radioterapiju u KCCG-u Gordana Ristić Bašović u izjavi za PR centar, pojasnila je da su se kupovinom najsavremenijeg linearnog akceleratora stvorile velike tehničke mogućnosti kada je riječ o radioterapijskoj onkologiji.

„U pitanju je primjena kompleksnih, savremenih tehnika zračne terapije, a tu prije svega mislimo na zračenje IMRT-RapidArc tehnikom. To su tehnike koje podrazumijevaju da se doza zračenja, koja se prepisuje za određenu vrstu tumora, skoncentriše na sam tumor, a da se maksimalno poštede okolni zdravi organi. Mi smo sa ovim tehnikama počeli u junu, nakon edukacije kadra i uz prisustvo stručnih konsultanata sa velikim iskustvom u ovim oblastima“, objasnila je Ristić Bašović.

Ona je rekla da je u Kliničkom centru prvi put primijenjena i stereotaksična zračna terapija.

„Stereotaksična radiohirurgija je primjenjena kod pacijentkinje sa solitarnom metastatskom promjenom u mozgu. Mi smo sproveli ovu zračnu terapiju sa velikim uspjehom. Pacijentkinja je dobro podnijela zračnu terapiju, tako da je već sljedećeg dana dana otpuštena sa klinike“, rekla je Bašović.

Ona je pojasnila da se stereotaksičnom radioterapijskom tehnikom zračenja tumora mozga, doza sa visokom preciznošču fokusira na sam volumen tumora, a vrlo se malom dozom se ozrače okolne zdrave strukture.

„Cilj je da poslije ovog zračenja ostane ožiljak na mjestu tumora, u ovom slučaju metastatske promjene, a da okolne tkivne strukture budu neoštećene“, kazala je Ristić Bašović.

Docent doktor Dušan Mileusnić renomirani stručnjak u ovoj oblasti, koji se kao stručni konsultant, nakon poznatih regionalnih onkoloških centara odlučio za angažman u  KCCG, pojasnio je da nijedna tehnika nije univerzalna za sve situacije u radioterapiji, već da linearni akcelerator nudi lepezu tehnika zračenja i omogućava da se za svakoga pacijenta odredi optimalna tehnika, koja će na najbolji način dovesti do željenih rezultata liječenja.

„Za pacijente to znači, da u najvećem broju prestaje potreba za slanjem u inostrane centre i da će ubuduće pod istim uslovima, na istoj vrsti aparata koji su instalirani u najsavremenijim svjetskim radioterapijskim centrima, moći dobijati isti kvalitet liječenja, u skladu sa medicinskim standardima“, objasnio je Mileusnić.

Stereotaksična radioterapija se, kako je pojasnio, uglavnom primjenjuje u visokoprezicnom, fokusiranom ozračivanju manjih tumora, bilo da se nalaze u mozgu, ili u plućima, kostima, jetri ili limfnim čvorovima.

„Fokusirano zračenje tumora, koji su u blizini drugih zdravih tkiva i organa omogućava poštedu tih organa i vrlo efikasno liječenje tumorskih promjena“, kazao je Mileusnić.

On je rekao da će se sada u KCCG-u stereotaksične tehnike zračenja primjenjivati samo na tumorima na mozgu.

„A sa nabavkom nove opreme vjerovatno će se steći tehnički uslovi za stereotaksično zračenje drugih tumorskih lokalizacija. U svakom slučaju, na ovaj način Klinički centar postaje jedan od rjeđih centara, gdje se, na postojećoj opremi, može sprovoditi čitava lepeza najsavremenijih tehnika zračenja“, rekao je Mileusnić.

Prema njegovim riječima, pacijenti stereotaksičnu zračnu terapiju podnose bez većih komplikacija.

„Naravno, svako liječenje teoretski može da ima određeni nivo komplikacija, ali u svakom slučaju i kada se pojave, one su nakon zračenja stereotaksičnom tehnikom minimalne i prolaznog karaktera“, rekao je Mileusnić.

On je kazao da linearni akcelerator može da ponudi apsolutno isti kvalitet i uspjeh liječenja kao gama nož, sajber nož ili X-nož aparat.

„Ovaj aparat sa istim uspjehom, kao i primjenom drugih aparata za stereotaksično zračenje, može da liječi oligometastatsku bolest, tj. pacijente, koji imaju ograničen broj metastatskih promjena ili tumore određene veličine i vrste, gdje je mogućnost za dugotrajno preživljavanje pacijenata vrlo vjerovatna, a sa odgovarajućom primjenom ovakvih tehnika zračenja postižemo željeni efekat u njihovom liječenju“, rekao je Mileusnić.

 

loading...

2 0 komentara

  1. Hi, merely wanted to say, I enjoyed this article. This became helpful. Continue publishing!

  2. I am really happy to read this web site posts which carries lots of valuable information, thanks for providing such statistics.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com