Home / LJUDI / JOVANOV IQ JE U REDU GENIJA Siromaštvo ga je natjeralo da radi, a sada je upisao Ekonomski fakultet, i evo šta želi!

JOVANOV IQ JE U REDU GENIJA Siromaštvo ga je natjeralo da radi, a sada je upisao Ekonomski fakultet, i evo šta želi!

Jovan Stević ima brilijantan um, njegov koeficijet intelgencije svrstava ga u red genija, ali teška životna i materijalna situacija stavila ga je na rub egzistencije.

Ovaj mladić živi sa bolesnom majkom i on je taj koji brine o porodičnim troškovima, plaćanju računa, ali i o tome šta će se naći za trpezom. Međutim, osmijeh i pozitivan duh je ono što se prvo primijeti kad ga ugledate.

FOTO: RINA

“Novca u mojoj kući nikad nije bilo puno i sklapamo kraj sa krajem od kako znam za sebe”, kaže Jovan.

Kako je rastao, tako je on na svoja ramena preuzimao teške obaveze. Njegova inteligencija i tad mu je otvorila vrata i omogućila izvor prihoda.

FOTO: RINA
“U srednjoj školi počeo sam da dajem časove iz matematike i engleskog. Nisu bili skupi ti časovi, ali je bilo dovoljno da majka i ja preživimo. Kasnije sam preko raspusta počeo da radim i sezonske poslove, što nam je dodatno pomagalo. Bitno je da ja mogu da radim i zaradim”, rekao je ovaj genije.

Jovan kaže da je prvo naučio da broji, a poslije da govori. Sa lakoćom riješava sve matematičke operacije i bez problema u roku od nekoliko sekundi može da pogodi koji dan će pasti na određeni datum.

“Svoj talenat primijetio sam još u osnovnoj školi, ali nisam želio da se ističem, pa sam ćutao misleći da i ostala djeca to znaju. Ali u srednjoj školi je profesorka vidjela da mogu da riješim izuzetno komplikovane zadatke i usmjerila me”, priča Jovan.

On je ovog proljeća kao đak generacije završio Ekonomsku školu, a zbog brojnih uspjeha na takmičenjima Ekonomski fakultet u Beogradu upisao je bez prijemnog ispita kao prvi na listi.

“Apliciraću za dom i studentski kredit. Riješen sam da sve kolokvijume i ispite dajem u roku, kako bih kasnije mogao da konkurišem i za stipendije”, rekao je Jovan i dodaje da kad već tako dobro barata brojevima kad završi fakultet želi da bude revizor.

“Državni ili privatni svejedno. Ali ne želim da odem iz Srbije, mislim da i ovdje može pristojno da se živi od svog rada”, naglašava ovaj mladić.

Iako je često nailazio na nerazumijevanje vršnjaka, sa svojih 19 godina stekao je prijatelje za čitav život. Ima elana i pozitivne energije kako za sebe tako i za druge, pa je tako njegova drugarica Anđela samo zahvaljujući njegovoj podršci i motivicaji od slabog vrlodobrog postala odličan đak sa svim peticama.

 

RINA/kurir.rs

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com