JUL ZA NAMA NAJTOPLIJI U ISTORIJI - Volim Podgoricu

JUL ZA NAMA NAJTOPLIJI U ISTORIJI

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutijereš predstavio je nove upečatljive podatke Svjetske meteorološke organizacije i Programa za klimatske promjene Kopernik, uključujući i podatak da je protekli jul bio u najmanju ruku jednak najtoplijem, ako ne i najtopliji ikad zabilježeni mjesec.

„Prema najnovijim podacima Svjetske meteorološke organizacije i njenog klimatskog centra – temperatura proteklog jula bila je jednaka ili visočija od bilo kog mjeseca od kada se vrše mjerenja, a tome je prethodio najtopliji ikada zabilježeni jun“, rekao je generalni sekretar.

„Ako odmah ne preduzmemo mjere za ublažavanje klimatskih promjena, ovi ekstremni vremenski fenomeni će biti samo vrh ledenog brijega. I taj se ledeni brijeg takođe brzo topi. Vodeći svjetski naučnici ukazuju da moramo ograničiti porast temperature na 1,5° C ako želimo da izbjegnemo najgore posljedice klimatskih promjena. Moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 45% do 2030. godine. Moramo postići karbonsku neutralnost do 2050. godine. Takođe, moramo uključiti klimatske rizike u sve odluke kako bismo podstakli klimatski otporan rast, smanjili ranjivost od klimatskih promjena i izbjegli ulaganja koja bi mogla prouzrokovati još veću štetu”, dodao je generalni sekretar.

Ovo saopštenje dolazi i kao uvod u predstojeći visoki Samit o klimatskoj akciji 2019 koji će u septembru biti održan u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Generalni sekretar je pozvao lidere svjetskih vlada, kompanija i civilnog društva da dođu na Samit sa konkretnim planovima – jasnim koracima za jačanje nacionalnih doprinosa do 2020. godine i strategijama za karbonsku neutralnost do 2050. godine.

Već su ostvareni hrabri iskoraci:

  • Inicijativa za čist vazduh Samita o klimatskoj akciji poziva nacionalne i podnacionalne vlade da se obavežu da će osigurati kvalitet vazduha koji će biti bezbjedan za njihove građane, i da će uskladiti svoje politike u oblasti klimatskih promjena i zagađenja vazduha do 2030. godine.
  • Globalni kompakt UN je objavio da 28 kompanija sa ukupnom tržišnom vrijednošću od 1.300 milijardi američkih dolara prelazi na novi nivo klimatskih ambicija, u skladu sa ciljem da se porast globalne temperature ograniči na 1,5° C.
  • Pojedinci širom svijeta se pozivaju da doprinesu borbi protiv klimatskih promjena kroz kampanju Ujedinjenih nacija ActNow (Djeluj odmah). ActNow bot preporučuje svakodnevne aktivnosti kroz koje se može smanjiti karbonski otisak – kao što je korišćenje održivijih sistema i sredstava prevoza, štednja energije ili smanjenje konzumacije mesa. ActNow ističe uticaj koji kolektivno djelovanje može imati u ovom kritičnom trenutku u istoriji naše planete. Što više ljudi djeluje, uticaj će biti veći.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com