KAKVI SMO TO LJUDI?! Neko je UBIO RODE na Marezi! Tri ptića vjerovatno NEĆE PREŽIVJETI! - Volim Podgoricu

KAKVI SMO TO LJUDI?! Neko je UBIO RODE na Marezi! Tri ptića vjerovatno NEĆE PREŽIVJETI!

Neko je ubio dvije rode koje su se gnijezdile na Marezi i imali tri ptića! Ovo je jedna od ukupno dvije porodice roda koje su se gnijezdile u Crnoj Gori. Nakon brutalnog ubistva roditelja, ptići vjerovatno neće uspjeti da prežive.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnijeće krivičnu prijavu protiv NN lica zbog ubistva dvije odrasle jedinke roda, koje su sa tri ptića gnijezdile na Marezi.

Iz te organizacije “Vijestima” su kazali da su u ponedjeljak veče dobili dojavu da je neimenovani muškarac ubio roditelje roda, vrste koja je u Crnoj Gori zaštićena od 1981.

“Odmah po dojavi bili smo na licu mjesta i oko 22.00 sata pretražili lokaciju. Našli smo tri ptića na gnijezdu, ali ne i roditelje. Jutros smo od 4.30 tamo, tri mladunca i dalje čekaju roditelje. Kako roditelja i dalje nema, sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je polovina gnijezdeće populacije roda u Crnoj Gori ubijena iz hira”, kazao je “Vijestima” Bojan Zeković iz CZIP-a.

Par gnijezdećih roda sa Mareze na toj lokaciji boravi od početka ljeta. Do tada, jedine rode koje su gnijezdile u Crnoj Gori su Perka i Perko, rode iz Polimske ulice u Beranama.

Zeković je kazao da je pitanje šta će biti sa mladima ubijenog para.

“Pitanje je da li će umjeti da se hrane i skupe energiju za njihov naporan put ka Africi. Dva ptića su jutros odletjela iz gnijezda, treći je potpuno osuđen na smrt ako ne bude sposoban da sam traži hranu. Ptića su jutros nahranile kolege iz Crnogorskog društva ekologa, ali to je već odrasla jedinka koja se plaši ljudi”, rekao je Zeković.

Ornitolog Darko Saveljić na Fejsbuk profilu objavio je poruku o rodama, u kojoj navodi da je ta vrsta ptice u pričama svih nacija pozitivan lik.

“Roda donosi sreću, donosi djecu, najavljuje proljeće. Pucati u rodu je – pucati u amajliju. Ipak, neki građanin ove zemlje ubio je oba roditelja ovih ptica. Drugom paru roda u Crnoj Gori, na Marezi. Imao sam dosad komunikaciju sa diplomatama, sa stotinama stranaca koji su radili ili kao turisti boravili u Crnoj Gori. I sve ono što su mi rekli o nama kao naciji, slučaj ovih nesrećnih roditelja roda potvrđuje da je – istina”, napisao je Saveljić.

Dodao je i da ga je sramota zbog stradanja tih ptica.

“Drage rode, primite moj izraz dubokog stida. Pošto će, ako prežive, vaši rodići uskoro krenuti ka Africi, nek mi jave mogu li ja da vratim ovaj crnogorski pasoš i da uzmem bilo koji drugi, jer neću pripadnost naciji koja ubija rode, flamingose i pelikane”, napisao je on.

U toku protekle godine u Crnoj Gori su ubijeni i jedan sup i pelikan. Da su ptice ubijene iz vatrenog oružja, kako su tada kazali iz CZIP-a, potvrdili su snimci rentgena.

Iz CZIP-a nemaju dilemu da je i u slučaju roda sa Mareze u pitanju ubistvo.

“Da oba roditelja nestanu za jedan dan – to je baš teško”, poručili su iz te organizacije.

Iako sumnjaju u pozitivan ishod nakon podnošenja prijave, kažu da to ipak čine, jer je to njihova obaveza kao organizacije za zaštitu ptica. Apeluju na građane koji imaju bilo kakvu informaciju o ubistvu roda na Marezi, da im se jave.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com