SVIJET U ŠOKU Na Aljasci se zbog izuzetno VISOKIH TEMPERATURA dešava nešto što nije NIKAD DO SAD (VIDEO) - Volim Podgoricu

SVIJET U ŠOKU Na Aljasci se zbog izuzetno VISOKIH TEMPERATURA dešava nešto što nije NIKAD DO SAD (VIDEO)

Nakon što su Aljasku ovoga ljeta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rijekama počeli da primjećuju pomor riba.

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura reke Kuskokvim lososi vjerovatno doživjeli srčani udar.

Aljaska se suočava sa neuobičajenim vrućinama
FOTO: NASA / PRIVATNA ARHIVA

Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplotni talas i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Betel bila je viša od 20 stepeni Celzijusovih, što je najviša temperatura rijeke Kuskokvim ikada zabilježena početkom tog mjeseca.

Tokom tog razdoblja, stanovnici koji žive duž donjeg toka rijeke, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno viđenje većeg broja njih kako pluta nizvodno.

– Ono što se vjerovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživjeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose -objasnio je biolog aljaskog sektora za ribu i divljač, Ben Grej.

Pomor na više mjesta

Grej i njegov tim zaplovili su početkom jula rijekom Kuskokvim iz Betela do Akiaka kako bi provjerili dojave građana. Usput su izbrojili oko 20 mrtvih lososa.

FOTO: NASA / PRIVATNA ARHIVA

– Kasnije ta vode ide uzvodno i miješa se s hladnijom, zbog čega na nekim mjestima dostiže temperature od 20 stepeni – rekao je Grej.

Sredinom jula, stanovnici cijele regije Norton Saund izvijestili su o velikom broju mrtvih lososa koji su umrli na putu prema mrestilištu, a istu pojavu građani su snimili i ovog mjeseca u državnom parku Kačemak Bej Stejt Park.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com