UDAR NA NOVČANIK RODITELJA: Većina udžbenika je nova, nema akcije -“Pokloni, zamijeni ili kupi korišćeni udžbenik”

Akcija “Pokloni, zamijeni ili kupi korišćeni udžbenik”, koja je postala tradicionalna i organizuje se već nekoliko go dina u Delta city-ju u Podgorici, po prvi put se neće realizovati, kazao je Dnevnim novinama predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović. Naime, kako je naveo, akcija u kojoj učenici razmjenjuju ili prodaju stare udžbenike nema smisla kada je većina udžbenika za ovu školsku godinu izmijenjena.

“Većina tih udžbenika je nova, tako će to biti poseban udar na budžet roditelja naših učenika jer će biti primorani da kupuju nove komplete”, istakao je Savović.

Takođe, ističe on, želja za profitom pojedinih izdavača uticala je da se broj štandova učesnika akcije u šoping centru Delta City smanji.

“Svake godine smo imali sve manji broj štandova, tako da ove godine nijesmo organizovali akciju “Pokloni, zamijeni ili kupi korišćeni udžbenik””, kazao je Savović.

UDAR NA KUĆNI BUDŽET

Iz udruženja “Roditelji”, takođe, ocjenjuju da kupovina udžbenika predstavlja veliki udar na kućni budžet, te da bi trebalo razmisliti o tome da udžbenici budu besplatni za sve učenike, u svim opštinama.

“Veliki je to udar na kućni budžet svakog septembra. Tačno je da su to naša djeca i da smo se mi odlučili da ih imamo i naša je obaveza da se o njima staramo, ali, ako ništa drugo, barem ugledajući se na neke zemlje, ne samo iz okruženja nego i šire, bilo bi dobro razmisliti da udžbenici budu besplatni za sve đake, u svim opštinama”, poručila je za RTCG Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji.

Besplatne udžbenike za sve osnovce do sada su najavile opštine Podgorica, Žabljak, Šavnik, Plužine i Budva. U Nikšiću će besplatne udžbenike dobiti prvaci, a u Tivtu i Kotoru đaci prva tri, odnosno prvih pet razreda osnovnih škola.

CIJENE OD 40 DO 100EURA

Podsjećamo, osim radne sveske iz Istorije, Zavod za udžbenike je pripremio i nove udžbenike i radne sveske iz Biologije za sedmi, osmi i deveti razred, kao i udžbenik i zbirku zadataka iz Fizike za prvi razred gimnazije. Distribucija udžbenika knjižarama počeće 19. avgusta, a prodaja udžbenika za predstojeću školsku godinu počeće 26. avgusta, a cijene će, s izuzetkom sedmog razreda, biti oko tri eura niže u odnosu na prethodnu. Najmanje novca za udžbenike ove godine treba da izdvoje roditelji prvaka, nešto manje od 40 eura, dok su tradicionalno najskuplji udžbenici za sedmi razred i komplet košta oko 94 eura.

Podsjećamo, više od 90 eura koštaju i udžbenici za osmi razred, za deveti pet eura manje, za peti i šesti razred oko 64, odnosno 65 eura, za četvrti oko 56, a za drugi i treći razred 47 i po, odnosno 44 i po eura.

Kada je riječ o gimnaziji, komplet udžbenika za prvi razred je više od 100 eura. Duplo manje su udžbenici za četvrti, dok su za drugi i treći razred oko 88 eura.

PRIKUPLJANJE PRIBORA U TOKU

Udruženje Roditelji organizovalo je akciju prikupljanja knjiga, pribora i odjeće za djecu iz socijalno ugroženih porodica, dok će Zavod i ove godine za članove sindikalnih organizacija omogućiti kupovinu udžbenika na rate.

“Akcija je počela 1. avgusta i trajaće tokom cijelog mjeseca. Imaćemo završni događaj, o čemu ćemo javnost naknadno obavijestiti. Svi oni koji žele da doniraju mogu da nam se jave, prikupljanje nije samo u Podgorici nego i u Nikšiću”, poručuje Mihailović.

Kupci udžbeničkih kompleta će dobiti na poklon jednu pripadajuću lektiru, dok oni koji budu kupovali pojedinačne naslove i školski pribor, a čiji račun bude veći od 50 eura, će dobiti na poklon dvije sveske iz naše edicije “Naše sveske”.

Dnevne novine

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close