Home / NOVOSTI / Hronika / PODGORICA: Čeka se dokumentacija da bi Ivana Ivanović bila izručena

PODGORICA: Čeka se dokumentacija da bi Ivana Ivanović bila izručena

Viši sud u Podgorici obavijestio je nadležene organe Republike Italije da je osumnjičenoj Ivani Ivanović (46) određen ekstradicioni pritvor, te da mogu nadležnim organima u Crnoj Gori podnijeti zamolinicu za njeno izručenje, kao i dokumentaciju koju ta zamolnica mora da sadrži, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog suda.

Podsjećamo, crnogorska policija uhapsila je Ivanović na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koja je za njom bila raspisana prije deset mjeseci zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koja se bavila zloupotrebom igara na sreću, utajom prihoda u iznosu od 3,2 milijarde eura i utajom poreza u iznosu od 60 miliona eura. Kako prenose italijanski portali, Ivanović je izbjegla hapšenje sredinom novembra prošle godine kada je uhapšeno 18 članova te kriminalne organizacije.

Akcija poreske i finansijske policije Ređo Kalabrije, u saradnji sa okružnim sektorom za borbu protiv mafije kodnog naziva “Galasia”, otkrila je postojanje više preduzeća koja su nezakonitim poslovima prikupljali novac od klađenja na poznatim sajtovima “PLANETWIN365”, “BETALAND” i “ENJOYBET”. Nakon opsežne istrage i na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza, državno tužilaštvo pri sudu Ređo Kalabrija Okružna uprava za borbu protiv mafije, odredilo je pritvor za 18 osoba uključujući Ivanu Ivanović, za kojom je izdata potjernica. Tužilaštvo je prilikom te akcije blokiralo i zaplijenilo 23 strane kompanije, 15 kompanija koje posluju na nacionalnom nivou, 33 nacionalne i međunarodne internet stranice koje se bave klađenjem uživo, brojne zgrade, vozila, tekuće račune italijanskih državljana i stranaca, kao i bezbroj dionica kompanija, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od 723 miliona eura.

Prema pisanju italijanskih medija, Ivanović je bila “dama” sportskog klađenja koje je vodila zajedno sa suprugom, odnosno oni su bili glavni menadžeri poznatog sajta “PLANETWIN365”. Ivanović je uhapšena 3. avgusta kada je sa kćerkom pokušala da pređe granicu između Srbije i Crne Gore, nakon što je Kasacioni sud protiv nje i muža Paola Tavarellija ukinuo nalog za hapšenje po osnovu mafijaškog udruživanja. Ona i muž se sada terete za “obično” zločinačko udruživanje s ciljem nezakonite naplate opklada i utaje poreza.

Kako se navodi, Šesto krivično odjeljenje utvrdilo je da u slučaju Ivanovićeve i njenog supruga nema dovoljno dokaza za vezu sa organizovanim kriminalom.

“Nije se stekao nijedan element koji bi nam omogućio da formiramo vjerovatnu sumnju o vezi između osumnjičenih i klana ‘Ndrangheta’, niti da su oni svjesno i dobrovoljno omogućili aktivnosti te zločinačke organizacije. Svjedočenje svjedoka saradnika Fabija Lanzafamea i Nicole Femia o Tavarellijevim vezama sa mafijaškim klanovima nijesu potkrijepljene dokazima. Scenarij u kojem, prema vrhovnim sucima, “ne postoje objektivni dokazi o bilo kakvoj vezi između Tavarellija i onih koji pripadaju ‘ndranghetičkoj kosmi Reggio Calabria”. Konačno, svjedočenje advokata Angele Gemma, ranijeg šefa pravnog odjeljenja kompanije, koji je, na pitanje tužioca u početku tvrdio da su Tavarelli i sva njegova imovina povezane sa mafijaškim subjektima, odgovarajući na preciznije pitanje, na kraju priznao da je pretpostavio da to tako’ te da nema dokaza da su postojali neposredni kontakti između osumnjičenog i mafije. Mjera predostrožnosti pritvora je stoga poništena uz upućivanje sudu Reggio Calabria koji će u ponovo ispitivati ovu odluku i ispraviti pravne nedostatke u njoj”, navodi se u odluci Kasacionog suda.

Dnevne novine

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com