ALBANCI UPADAJU U MANASTIR BEŠKA NA SKADARSKOM JEZERU I MALTRETIRAJU MONAHINJE: Tvrde da je svetinja njihova (VIDEO) - Volim Podgoricu

ALBANCI UPADAJU U MANASTIR BEŠKA NA SKADARSKOM JEZERU I MALTRETIRAJU MONAHINJE: Tvrde da je svetinja njihova (VIDEO)

Prema informacijama lokalnih mještana, proteklih dana je bilo nekoliko učestalih i veoma neprijatnih incidenata u blizini manastira Beške na Skadarskom jezeru.

Naime, grupa od dvadesetak Albanaca iz obližnjeg sela Murići nekoliko dana je dolazila u manastir Bešku i provocirala i uznemiravala monahinje, tvrdeći da je to njihovo.

Zbog svega, prema svjedočenju mještana, bila je angažovana crnogorska policija, koja i dalje povremeno patrolira u blizini manastira. Takođe, došlo je i do okupljanja i samoorganizovanja lokalnih pravoslavaca koji su željeli da zaštite manastir.

Ovim su potvrđeni i navodi mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je prije tri dana za TV Novi prvi put javno saopštio da je u Beški došlo do incidenata, a interesantan je detalj da se o ovome u crnogorskoj javnosti gotovo ne zna ništa.

Podsjetimo, u pitanju je ženski manastir iz 15. vijeka, zadužbina Đurađa Balšića i Jelene Balšić, ćerke kneza Lazara i kneginje Milice, koja je i sahranjena u Beški, a koju je pravoslavna crkva proglasila za svetiteljku.

FOTO: PRINRSCREEN, DUHOVNICI
Da je ova pojava učestala upozorio je sam mitropolit, podsjetivši da se slično godinama događa na Svaču kod Ulcinja, sjedištu Jovana Vladimira, gdje Albanci čitav prostor sve do Bara smatraju albanskim, te da neki njihovi sunarodnici prisvajaju čak i crkvu na Rumiji.

crkva u Svaču kod UlcinjaCrkva u Svaču kod Ulcinja Printskrin: Youtube/ Goran Komar

Ipak, nikakve reakcije zvanične Podgorice nema, a u slučaju Beške ostaje naročito opor ukus, jer se radi o ženskom manastiru o kom brine nekolicina monahinja, koje su prije samo petnaestak godina udahnule novi život ostrvu Beška, i na njemu započele podvig obnove zapuštenih pravoslavnih crkava iz 15. vijeka…

 

Sputnjik Srbija

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com