Home / NOVOSTI / Društvo / TUŽILAŠTVO DVIJE I PO GODINE ISPITUJE SUMNJIVE SOCIJALE DODIJELJENE LICIMA BLISKIM DPS- U: Kriju jesu li saslušali Stijepovića

TUŽILAŠTVO DVIJE I PO GODINE ISPITUJE SUMNJIVE SOCIJALE DODIJELJENE LICIMA BLISKIM DPS- U: Kriju jesu li saslušali Stijepovića

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici već dvije i po godine ispituje sumnjive dodjele socijalne pomoći imućnim pojedincima koji su bliski DPS-u od strane tadašnjeg ministra prosvjete Slavoljuba Miga Stijepovića, koji je sada generalni sekrertar u kabinetu predsjednika Crne Gore. Iako su mediji u januaru 2017. godine objavili zvanična dokumenta, odluke o dodijeljenoj socijali, tužilaštvo i dalje traži dokaze za donošenje odluke. Šta su do sada preduzeli u ovom predmetu, kao i da li su saslušali Stijepovića, koji je podijelio socijalnu pomoć imućnim ljudima bliskim vlasti, iz tužilaštva nijesu željeli da saopšte. ODT u Podgorici odbilo je zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim je redakcija „Dana“ tražila odgovore na ova pitanja, kako bismo javnost upoznali sa potezima koje tužilaštvo preduzima kako bi utvrdilo istinu u ovom slučaju. Nakon dvije i po godine izviđanja, tužilaštvo odbija da saopšti javnosti da li je Stijepović, saslušan, šta su do sada uradili u istrazi i da li ima osumnjičenih lica u ovom predmetu, uz obrazloženje da bi odgovorima na ova pitanja ugrozili interes istrage.

– Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici utvrdilo je da posjeduje traženu informaciju, te da se u istoj nalaze podaci čijim bi se objelodanjivanjem ugrozio neki od interesa iz člana 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pa nalazi da zahtjev u cjelosti treba odbiti kao neosnovan. S tim u vezi, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici utvrdilo je da posjeduje traženu informaciju, ali da se u njoj nalaze podaci za koje je propisana mogućnost zaštite čl.14 st. 1 tač.3 alineja 3 i 4 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, s obzirom na postojanje razloga da se podnosicu zahtjeva ograniči pristup informaciji i da je ovim članom propisano da organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije ako je to u interesu prevencije istrage i gonjenja izvršilaca krivičnih djela, radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom i krivičnom postupku i dokaze prikupljene izviđajem i istragom – navodi se u obrazloženju odluke koju potpisuje tužilac Miroslav Turković.

Iako su se u javnosti više puta čule optužbe na rad tužilaštva u slučajevima kada se u sumnju dovedu potezi osoba iz vlasti ili njima bliskih lica, tužilaštvo odbija da saopšti šta su uradili tokom dvije i po godine rada, navodeći da bi odgovorima na ta pitanja dali uvid u sadržinu prikupljenih dokaza. Objašnjavajući zašto ne mogu da daju podatke o mjerama preduzetim prilikom ispitivanja socijala koje su dodijeljene licima bliskim DPS- u, naglasili su da sve radnje u ovom predmetu, kao i u svim drugim, preduzimaju u skladu za zakonom.

Mediji su u januaru 2017. godine objavili dokument u kojem je navedeno da je Slavoljub Stijepović kao ministar prosvjete 2014. godine dijelio socijalnu pomoć imućnim pojedincima, od kojih su neki povezani sa Demokratskom partijom socijalista i na čelu su važnih državnih institucija. Odmah nakon toga, Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet kako bi utvrdili da li je u ovom slučaju bilo nezakonitih radnji. Iako je tada u medijima objavljen zvanični dokument sa imenima i iznosima dodijeljene socijalne pomoći, tužilaštvo ni nakon dvije i po godine nije donijelo odluku o tom slučaju.

Mediji su tada objavili dokumentaciju koja pokazuje da su finansijsku pomoć od Ministarstva prosvjete Crne Gore u iznosima od 300, 500 i 1.000 eura, uz obrazloženje da su u teškoj materijalnoj situaciji, dobili i viceguverner CBCG Nikola Fabris, direktori škola Marijana Papić Vjera Vuković i zaposleni u medijima Goran Sekulović i Bogić Rakočević.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com